Formular de căutare

Creditul Expresso pentru masina - Vlad Micsunescu

Vlad Micșunescu, încântat!

Fac recenzii de mașini și motociclete pe YouTube – Atelierul de Detailing. Explic elemente mecanice complexe și procese care au loc sub capotă într-un mod simplu și ușor de înțeles pentru oricine.


Cum îți împarți bugetul

Achiziția unei mașini rulate ar trebui să fie ceva simplu și fără bătăi de cap.

Și chiar poate fi așa, dacă dai puțină atenție unor detalii care uneori sunt trecute cu vederea.

O mașină rulată are deja o anumită uzură, așa că este bine să iei în calcul efectuarea unei revizii tehnice mai ample de către un mecanic autorizat, ca să nu apară cheltuieli neprevăzute ulterior.

Trebuie verificat compartimentul motor ca să nu existe scurgeri de niciun fel, iar dacă acestea se observă, să fie remediate prin schimbarea garniturilor și a pieselor deteriorate.

Pentru mașinile care au deja un rulaj apropiat de 200.000 km, trebuie schimbată distribuția și cureaua de accesorii, verificată pompa de apă cu furtunurile de pe traseu și termostatul, deoarece defectarea acestora poate produce daune majore costisitoare asupra componentelor motorului.

Un motor curat merge mai bine, așa că filtrele de aer, polen, uleiurile de motor, cutie de viteze, servodirecție și antigelul ar trebui și ele schimbate.

Componentele suspensiei și direcției ar trebui și ele verificate, să aibă burdufurile de la planetare și bielete de direcție uscate, cu colierele corect montate.

Sistemul electric are două componente ce trebuie verificate neapărat, alternatorul si bateria, care trebuie să afișeze un voltaj de încărcare corect atunci când motorul este pornit.

Alt aspect ce nu trebuie omis este ca sistemul de climatizare să aibă refrigerantul și uleiul compresorului la nivelul corect pentru a te putea deplasa în confort termic deplin.

Mai pui un set nou de anvelope și ești gata pentru orice drum, care adaugă, peste prețul mașinii, un procent cuprins între 10 și 20%.  


Anvelope dedicate vs. anvelope all season

Anvelopele sunt singura legătură dintre mașină și asfalt, de aceea este important să nu facem rabat de la calitatea acestora, fiind în joc siguranța rutieră.

Când alegi anvelopele, cel mai important este să le cumperi doar noi, respectând specificațiile din cartea tehnică a mașinii.

Anvelopele la mâna a doua sunt uzate și prezintă un risc ce nu merită asumat, nu ai de unde să știi cum au fost folosite.

Fii atent la eticheta clasei de eficiență, unde sunt notate caracteristici precum eficiența consumului pe asfalt uscat,  frânarea pe asfalt umed și nivelul de zgomot.

Acestea trebuie să aibă dată de fabricație cât mai recentă, fapt evidențiat de indicele DOT scris pe fiecare anvelopă.

Dacă parcurgi distanțe mari tot timpul anului, inclusiv în sezonul rece, ideal este să achiziționezi atât anvelope de vară cât și de iarnă, acestea având eficiență și performanță optime adaptate pentru sezonul specific, iar uzura lor este mai mică deoarece seturile sunt folosite alternativ în fiecare an.

Dacă însă nu faci distanțe mari anual și nu ajungi des pe drumuri cu condiții vitrege cum ar fi zăpadă mare, este mai rentabilă achiziționarea unui singur set de anvelope all season.

Calitățile acestora de aderență și eficiență sunt suficient de bune pentru a îți permite deplasarea in siguranță tot timpul anului.

Cu ele poți face economie de timp și bani deoarece nu mai este necesar să ajungi la vulcanizare și nici să transporți și să depozitezi celălalt set de anvelope.

În concluzie, diferența ține strict de costuri și timp, în funcție de felul cum folosești mașina.


SUV vs. Break

Nevoia de spațiu interior al unei mașini a crescut simțitor în ultimii ani, așa că este de înțeles că două dintre cele mai populare tipuri de mașini sunt cele SUV și cele Break. 

SUV-urile au garda la sol mai mare, deci bordurile și drumurile denivelate nu mai sunt o problemă, vezi bine din mașină și îți conferă o senzație de siguranță. 

Majoritatea vin în standard și cu tracțiune integrală, fapt ce le face sigure. 

De asemenea, spațiul interior este mai mare pe înălțime, ceea ce înseamnă că intratul și ieșitul din mașină se fac mai ușor, ai și mai mult loc la cap, iar pentru a monta un scaun de copil nu trebuie să te apleci. 

Portbagajul fiind mai înalt, încap mai ușor bagajele voluminoase, precum un căruț de copil sau o geantă de voiaj. 

Se și parchează destul de ușor, nefiind mai lungi decât o mașină compactă din aceeași categorie. 

Pot apărea și dezavantaje însă, cum ar fi cost mai mare când vine vorba de mentenanța tehnică, schimbul de anvelope, spălătoria, consumul de carburant, aspecte generate de greutatea și mărimea lor. 

O alegere la fel de interesantă poate fi și un Break, o mașină puțin mai lungă, ce are un portbagaj plasat mai jos față de cel de SUV, cu volum mai mare de încărcare, în care intră orice tip de bagaje. 

Fiind mai ușoare și mai joase, au costuri de operare mai mici decât ale unui SUV, cum ar fi reviziile și consumul de carburant și în general au preț de achiziție mai mic, însă uneori lungimea lor le face mai greu de parcat decât un SUV din aceeași clasă.


Verificări utile înainte de concediu

Concediul, cea mai dorită perioadă a anului. După lunile de lucrat intens, vine în sfârșit relaxarea. 

Pentru ca totul să fie în regulă în vacanță, pregătește mașina din timp, măcar cu două săptămâni înainte, apelând la un service autorizat, în cazul in care nu ai înclinațiile tehnice și sculele necesare. 

Este important ca în zona motorului, cutiei de viteze și a casetei de direcție, să nu existe scurgeri de niciun fel. Toate lichidele, precum uleiuri și antigel, să fie la nivelul corect și în termen de valabilitate, iar toate becurile din faruri și stopuri să fie funcționale. Asigură-te că ai câteva de rezervă și în trusa tehnică din mașină. 

De asemena, este foarte importantă buna funcționare a sistemului de climatizare. 

Ar fi neplăcut să nu ai răcoare în mașină în vacanța de vară, așa că trebuie verificat nivelul refrigerantului și al uleiului din compresor de către un mecanic specialist. 

Nu uita să verifici și cureaua de accesorii cu rolele întinzătoare, precum și pompa de apă. Termostatul din sistemul de răcire trebuie să țină temperatura antigelului la nivelul optim al indicatorului din bord. 

Bateria și alternatorul trebuie să afișeze valori corecte ale voltajului măsurat, semn că încarcă bine în mers. 

Nici componentele suspensiei și direcției, precum amortizoare, brațe bielete și burdufuri nu trebuie trecute cu vedere: dacă au jocuri sau scurgeri ar trebui remediate. 

Nu uita nici de starea anvelopelor, a kitului de pană sau a roții de rezervă, trusa medicală și cele două triunghiuri reflectorizante. 

Verifică de asemenea să ai documentele de călătorie în termen, vigneta și asigurarea obligatorie valabile pe toată perioada călătoriei pentru toate țările pe care le vei tranzita. Neapărat: să te bucuri de vacanță!

Contactează-ne
Sau aplică 100% online în timpul orelor de program

*Rata dobânzii este cuprinsă între 8,95% și 17,77% și este oferită clienților în funcție de o serie de elemente avute în vedere în analiza cererii de credit, precum istoricul relației cu banca, vechimea și stabilitatea la locul de muncă, constanta veniturilor, existenta unui istoric de creditare și modul în care au fost rambursate creditele deținute până în prezent etc. 

Exemplu reprezentativ valabil la 05.07.2022, calculat pentru un credit de nevoi personale EXPRESSO, în valoare de 35.000 lei, acordat pe o perioadă de 5 ani și rambursat în 60 de rate lunare egale, cu încasarea venitului în cont BRD și contractarea unui pachet de produse și servicii: dobândă fixă de 9,99%/ an, DAE 11,93%, valoarea primei sume lunare de plată 774,98 lei, ulterior descrește ca urmare a diminuării primei de asigurare, valoarea totală plătibilă 45.847,20 lei, care include comision de analiză dosar 200 lei, administrare lunară cont curent asociat creditului zero lei (cost valabil pe perioada deținerii unui pachet de produse și servicii) și asigurarea de viaţă: 0,09% pe lună, percepută la soldul creditului (dacă optezi pentru asigurarea distribuită de BRD, în calitate de agent afiliat al Asiguratorului BRD Asigurări de Viață). În cazul în care renunți la pachetul de produse și servicii, comisionul de administrare lunară cont curent devine 6 lei. Detalii privind pachetele de produse și servicii găsești pe brd.ro/carduri și conturi/pachete de cont curent.

Înainte de a lua decizia de a te împrumuta, analizează caracteristicile și implicațiile creditului. Asigură-te că ai înțeles riscurile asociate contractelor de credit, în principal cu privire la fluctuația veniturilor tale.