Formular de căutare

Acreditiv documentar

Daca activati in domeniul exportului sau importului, contractarea unui acreditiv va ajuta la buna derulare a relatiilor dumneavoastra comerciale cu partenerii externi.

 

Securizeaza angajamentele din contractele comerciale internationale

 

  • Servicii fiabile si sigure datorate echipei BRD de profesionisti si a retelei sale extinse de corespondenti bancari din peste 80 de tari
  • Produs supus standardelor internationale de reglementare.


Acreditivul documentar este solutia ideala pentru afacerea dumneavoastra...
 

  • daca sunteti importator
    BRD va asigura primirea marfurilor si/sau prestarea serviciilor in conformitate cu documentele solicitate in cadrul acreditivului.
  • daca sunteti exportator
    BRD va garanteaza incasarea contravalorii marfurilor livrate/ serviciilor prestate in conformitate cu documentele solicitate in cadrul acreditivului.

Ce este acreditivul documentar?

 

Acreditivul documentar este un angajament de plata, contra documente, asumat de banca, pentru buna derulare a relatiei companiei cu tertii.

Partile implicate in derularea unui acreditiv documentar sunt: ordonatorul, banca emitenta, banca beneficiarului si beneficiarul.

 

Cum functioneaza acreditivul documentar?
 

Pasul 1. Cumparatorul (importatorul) si vanzatorul (exportatorul)  realizeaza operatiunea comerciala convenind prin contract termenii operatiunii si stabilind ca modalitate de plata acreditivul documentar

Pasul 2. La cererea importatorului (ordonator), banca acestuia (banca emitenta) deschide acreditivul documentar, in favoarea exportatorului (beneficiar) conform conditiilor contractului comercial. Banca emitenta transmite textul acreditivului documentar la banca corespondenta din tara exportatorului (banca benenficiarului). 

Pasul 3. Banca corespondenta avizeaza deschiderea acreditivului documentar exportatorului

Pasul 4. Exportatorul transmite marfa catre importator si prezinta bancii sale si toate documentele de livrare mentionate in acreditiv

Pasul 5. Banca corespondenta efectueaza controlul documentelor  si efectueaza plata (daca este banca platitoare sau confirmatoare) sau trimite documentele de plata bancii emitente

Pasul 6. Banca corespondenta trimite documentele bancii emitente.

Pasul 7. Banca emitenta verifica documentele si efectueaza plata (sau ramburseaza banca platitoare) si elibereaza documentele importatorului contra plata.

Pasul 8. Importatorul, pe baza documentelor primite de la banca, realizeaza vamuirea si receptia marfurilor.

 

Tipurile de acreditiv documentar
 

  • Acreditivul irevocabil – care asigura acoperirea riscurilor comerciale.
  • Acreditivul irevocabil confirmat – care asigura suplimentar acoperirii riscurilor comerciale, acoperirea riscului de insolvabilitate a bancii emitente si a riscurilor de tara – politice si de transfer, in situatia in care banca corespondenta se afla in alta tara decat cea a bancii emitente.
 

Tipurile de plata in cadrul unui acreditiv documentar
 

Puteti opta pentru urmatoarele forme de plata in cadrul acreditivului documentar, in functie de prevederile contractuale dintre companie si corespondentul comercial: la vedere, la termen, prin acceptare sau prin negociere.

Exista o lista a bancilor corespondente?

 

Da, regasiti mai jos lista bancilor corespondente, precum si unele documente folositoare in relatiile internationale ale companiei dumneavoastra:

 

Lista bancilor corespondente
Chestionar impotriva spalarii banilor
Patriot Act