Formular de căutare

Sfaturi utile şi ghiduri

Întrebările potrivite pentru deciziile potrivite

Avem cu toţii proiecte, nevoi, dorinţe:

  • Vrem să facem studii de specialitate, să ne construim o casă, să călătorim, etc
  • Avem nevoie să ne simţim în siguranţă, să apreciem şi să fim apreciaţi, să ne fie recunoscute meritele, să ne relaxăm, etc
  • Dorim să oferim protecţie, să progresăm, să dăruim, să avem o viaţă bună, etc

Pentru a împlini aceste proiecte, nevoi şi dorinţe, dispunem de diverse soluţii, una din ele fiind simplă şi la îndemâna noastră : economisirea. Cum să identificăm proiectele şi nevoile care-şi găsesc soluţia prin economisire? Care sunt paşii necesari pentru a construi o strategie de economisire? Punctul de pornire este evaluarea disponibilului de care dispunem, ţinând cont de diverse aspecte: situaţia familială, împrumuturile în derulare, perspectivele de carieră, etc. Deciziile în ceea ce priveşte economisirea trebuie să ţină cont de modul în care evoluează viaţa ta şi să fie ajustate în consecinţă.


Iată şi câteva din principalele întrebări pe care ar trebui să le iei în considerare:

  1. Pot face faţă în cazul unui eveniment total neprevăzut?
    Sfatul nostru: economiseşte periodic, chiar şi sume mici, care să nu-ţi afecteze prea tare bugetul. În acest caz, conturile de economii, asociate cu serviciul gratuit de plăţi programate pot reprezenta soluţia potrivită: primeşti dobânda şi ai în acelaşi timp acces la sumele din cont.
  2. Cum mă pregătesc pentru a-mi realiza proiectele?
    Sfatul nostru: în primul rând, trebuie să stabileşti clar ce presupune proiectul pe care îl ai în vedere, care este orizontul de timp de care dispui, ce sumă presupune, ce risc ai fi dispus să accepţi pentru acumularea sumei de care ai nevoie. În funcţie de aceste aspecte, poţi alege soluţia potrivită – produse de economisire clasice, cu randament cunoscut dinainte sau alternative de investiţie, ce implică şi un anumit risc.
  3. Cum obţin siguranţa financiară şi cum asigur viitorul familiei mele?
    Te preocupă educaţia copiilor tăi, modul în care le vei putea finanţa studiile şi eventual modul în care îi vei putea spriji pentru a se stabili în altă localitate sau chiar în altă ţară. De asemenea, pentru siguranţa financiară a familiei tale, doreşti să pui bani deoparte, pe care să-i poţi folosi inclusiv pentru proiecte viitoare. Sfatul nostru: aceste preocupări pe termen mediu / lung pot fi rezolvate prin economisire progresivă, din timp, astfel încat să dispui de toate resursele necesare atunci când va fi cazul. Poţi alege astfel planuri de economisire pentru studii cu componentă de asigurare de viaţă. Chiar şi un depozit pe termen prelungit poate fi o bună soluţie. Cum nu putem prevedea totul, este important să gasim soluţii simple, astfel încât viitorul familiei să fie asigurat, indiferent de ce s-ar putea întampla.
  4. Cum să-mi pregătesc pensionarea?
    Când te gândeşti la ziua în care vei ieşi la pensie, îţi doreşti să-ţi poţi păstra acelaşi standard de viaţă pe care îl ai în prezent, să te ocupi în sfârşit de proiectele pe care nu ai avut timp să le realizezi. Sfatul nostru: nu sta pe gânduri şi începe să economiseşti din timp! Cea mai bună soluţie în acest caz sunt fondurile de pensii private, care te ajută să-ţi pregăteşti pensionarea în cele mai bune condiţii.
  5. Cum să-mi valorific economiile?
    Îţi doreşti ca pentru economiile de care dispui să obţii randamente avantajoase şi eşti dispus să-ţi asumi şi un anumit grad de risc. Sfatul nostru: în această situaţie îţi poţi diversifica economiile. Pe lângă produsele clasice (depozite, conturi de economii), poţi alege alternative de plasament, ce vă permit să investiţi pe pieţe financiare.

Strategia de economisire

Înainte de a alege un produs de economisire sau plasament, asigură-te că se potriveşte cu planurile tale şi cu stilul tău de viaţă.

Proiectele tale ...

  • Să-ţi cumperi o maşină sau o casă, sau să-ţi renovezi locuinţa actuală
  • Să pui deoparte bani pentru o vacanţă de vis
  • Să strângi suma necesară pentru studiile copiilor tăi sau pentru vacanţele lor
  • Să valorifici cât mai bine sumele pe care le-ai economisit
  • Să-ţi continui viaţa în cel mai frumos mod şi după pensionare
  • Sau pur şi simplu, să ai bani la îndemână pentru situaţii neprevăzute

Pentru a duce la bun sfarşit toate aceste proiecte, este important să alegi produsele potrivite.

Cum punem în practică strategia?
Identifică suma pe care o poţi economisi, cu ce frecvenţă şi pe ce perioadă de timp poti economisi.
Încearcă să estimezi câştigul pe care îl doreşti, desigur şi în funcţie de riscul pe care ţi-l poţi asuma.

Termenul proiectului tău:
„peste 2 ani, vreau să-mi renovez casa” – în acest caz, vei putea alege un produs de economisire pe o perioadă adaptată proiectului tău, care îţi va oferi şi o remunerare mai performantă decât produsele pe termen scurt.
„în 2 luni plec în vacanţă” – în acest caz, va trebui să alegi un produs pe termen scurt, pentru a avea banii disponibili la data dorită.

Ritmul de economisire
Îl poţi stabili în funcţie de venitul tău, de situaţia familială, fără să fie necesar să-ţi impui restricţii în viaţa de zi cu zi – poţi economisi periodic, cu o anumită frecvenţă sau de câte ori ai posibilitatea, fără o regulă clară. Orice ai alege, nu uita că şi economiile mici pot aduce mari avantaje, iar ritmul de economsire influenţează câştigul pe care îţi propui să-l obţii!

Câştigul pe care îl doreşti
Dobânda pe care o poţi obţine este în general mai avantajoasă la produsele de economisire ce presupun plasarea sumelor pe perioade mai lungi de timp. De asemenea, dacă îţi poţi asuma un anumit risc, câştigurile potenţiale pot fi importante.

Sensibilitatea la risc
Fiecare dintre noi are o percepţie şi o acceptare a riscurilor diferită. Atunci când alegi un produs, trebuie să ştii cât eşti dispus să pierzi şi ce randament doreşti: accepşi fluctuaţii semnificative ale plasamentelor tale, în perspectiva unor profituri mai mari pe termen lung, sau preferi să te concentrezi asupra siguranţei?

Diversificarea economiilor
Cu cât alegi o paletă mai largă de opţiuni de economisire, cu atât vei putea profita mai mult de mixul între siguranţă şi accesul la performanţe potenţiale ridicate.


Propunerile noastre

Fondurile disponibile în orice moment
Dacă dorinţa ta este de a economisi în deplină siguranţă, beneficiind de o remunerare cunoscută de la bun început, dar şi de a avea oricând acces la sumele economisite, îţi propunem conturile de economii. Acest tip de produse reprezintă alegerea ideală atunci când doreşti să faci faţă în orice clipă situaţiilor neprevăzute.

Economii pentru proiecte cu termen cunoscut dinainte
Pentru astfel de situaţii, puteţi alege depozitele la termen , astfel încat la scadenţa depozitului să ai la dispoziţie banii necesari pentru proiectul tău.

Investiţiile
Produsele cu componentă de investiţie te ajută să te pregăteşti pentru diferite proiecte pe termen mediu şi lung, cum ar fi: pensionarea, studiile copilului tău etc. Poţi de asemenea beneficia de potenţialul pieţelor financiare (fonduri de investiţii sau plasamente directe pe pieţele bursiere). Pentru o bună diversificare, poţi alege câte un produs din fiecare categorie.

Bugetul
Calculator de buget – foloseşte acest instrument util ca să afli cât poţi economisi din diverse cheltuieli (reviste, cafea, etc)