Formular de căutare

Acreditiv stand by

 • Securizeaza tranzactiile cu partenerii comerciali
 • Servicii fiabile si sigure datorate echipei BRD de profesionisti si a retelei sale extinse de corespondenti bancari din peste 80 de tari
 • Produs supus standardelor internationale de reglementare.
 
Acreditivul stand by este solutia ideala pentru afacerea dumneavoastra...
 
 • daca sunteti importator:
  Acreditivul stand-by de returnare a avansului asigura restituirea avansului de catre exportator, in cazul neindeplinirii obligatiilor sale contractuale.
 • daca sunteti exportator:
  Acreditivul stand-by de buna plata garanteaza plata contravalorii marfurilor livrate.

 

Ce este acreditivul stand-by?

Acreditivul stand-by este o garantie bancara emisa sub forma unei scrisori de credit, pentru a garanta executarea unei obligatii contractuale. 

Banca emitenta se angajeaza sa despagubeasca financiar beneficiarul, in cazul in care ordonatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contract.

 

Cum functioneaza acreditivul stand-by?

Pasul 1. Partenerii convin prin contract termenii operatiunii si stabilesc ca modalitate de plata acreditivul stand-by.
Pasul 2. La cererea ordonatorului, banca acestuia (banca emitenta) deschide acreditivul stand-by, in favoarea partenerului sau comercial (beneficiar) conform conditiilor contractului incheiat cu acesta. Banca emitenta transmite textul acreditivului stand-by la banca corespondenta din tara exportatorului (banca benenficiarului). 
Pasul 3. Banca corespondenta notifica beneficiarul despre deschiderea, in favoarea sa, a acreditivului stand-by.
Pasul 4. In cazul in care ordonatorul nu isi indeplineste obligatiile contractuale, beneficiarul prezinta bancii corespondente toate documentele prevazute in deschiderea acreditivului stand-by si solicita efectuarea platii. Dupa verificarea documentelor, banca corespondenta le remite bancii emitente pentru plata. Banca emitenta efectueaza plata si debiteaza contul ordonatorului.

 

Tipurile de acreditiv stand-by

Acreditivele oferite de banca sunt:
 

 • Acreditivul irevocabil – care asigura acoperirea riscurilor comerciale.
 • Acreditivul irevocabil confirmat – care asigura suplimentar acoperirii riscurilor comerciale, acoperirea riscului de insolvabilitate a bancii emitente si a riscurilor de tara – politice si de transfer, in situatia in care banca corespondenta se afla in alta tara decat cea a bancii emitente.

Exista o lista a bancilor corespondente?

 

Da, regasiti mai jos lista bancilor corespondente, precum si unele documente folositoare in relatiile internationale ale companiei:

 

Lista bancilor corespondente
Chestionar impotriva spalarii banilor
Patriot Act