Formular de căutare

Înapoi la Newsroom

Acțiunile românești vor putea fi decontate și depozitate prin Clearstream începând de pe 1 iulie 2020

29 Jun 2020

- Acțiunile românești vor deveni accesibile prin intermediul sistemului Clearstream

- Obligațiunile guvernamentale și municipale românești sunt accesibile prin Clearstream din 2010, obligațiunile corporative, din luna mai 2020

- Investitorii internaționali vor avea acces mai ușor la piața de capital din România; piața românească va beneficia de mai multe oportunități de finanțare

- Se așteaptă o cerere ridicată datorită statutului de piață emergentă care va fi acordat României de FTSE Russell în septembrie 2020
 

O nouă conexiune va permite decontarea și depozitarea acțiunilor românești prin infrastructura internațională a Clearstream, oferind acces mai ușor la piața românească de capital pentru investitorii internaționali și, astfel, noi oportunități de finanțare pentru piața românească.

Pe 1 iulie 2020, Clearstream, depozitarul central internațional de valori mobiliare (ICSD) al Grupului Deutsche Börse, va conecta acțiunile românești la rețeaua sa internațională.

BRD Groupe Société Générale va acționa în calitate de partener custode local pentru Clearstream, conectându-se la rândul său la Depozitarul Central de valori mobiliare din România (CSD).

Această evoluție va permite decontarea și depozitarea tuturor acțiunilor denominate în Lei prin infrastructura internațională a Clearstream, îmbunătățind eficiența la standarde internaționale și reducând, totodată, costurile pentru investitori.

Jan Willems, Head of Global Markets la Clearstream, a declarat: ”Posibilitatea de a accesa piețele emergente printr-un sistem post-tranzacționare consacrat la nivel internațional este foarte atractivă pentru investitorii din întreaga lume. România face parte deja de mult timp din rețeaua noastră globală. Punând acum la dispoziția investitorilor internaționali acțiunile românești, Clearstream va aduce un plus de atractivitate pieței, o creștere a cererii și, astfel, o lichiditate sporită pentru acțiunile românești. Piața locală va beneficia de o gamă mai largă de surse de finanțare, care vor contribui la dezvoltarea ei ulterioară. "

Silvia Buicănescu, CEO, Depozitarul Central, a spus: „Ne bucură faptul că Clearstream își extinde serviciile pe piața românească de capital. Este o cerință pe care am auzit-o foarte des în ultimii ani de la investitorii străini, dar și de la emitenții români, mai ales după includerea României pe lista scurtă pentru promovarea la statutul de piață emergentă secundară de către FTSE Russell. Reclasificarea statutului pieței de capital din România, care va intra în vigoare în septembrie 2020, este o realizare îndelung așteptată de investitori, intermediari și alți actori interesați și, de asemenea, cea mai importantă recunoaștere a eforturilor noastre de dezvoltare a pieței de capital românești."

Claudiu Cercel, Directorul General adjunct al BRD Groupe Societe Generale, responsabil cu piețele financiare, a declarat: „Suntem onorați să lucrăm împreună cu Clearstream pe piața locală de acțiuni, prin intermediul platformei noastre complete de servicii pentru valori mobiliare. Creșterea interesului investitorilor pe care acest parteneriat urmează să o aducă, împreună cu noile listări la Bursa de Valori București și viitoarea schimbare a statutului pieței, vor conduce la o creștere sănătoasă și durabilă a pieței de capital din România și, în consecință, la consolidarea canalelor alternative de finanțare pentru economia românească.”

Clearstream este prezent pe piața românească, oferind obligațiuni guvernamentale și municipale, din 2010. În mai 2020, a adăugat obligațiunile corporative locale la infrastructura sa de ICSD și își completează acum portofoliul cu acțiunile locale. Fiind singurul ICSD care oferă întreaga gamă de instrumente românești, Clearstream își demonstrează angajamentul față de una dintre piețele de capital cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est.

 

Despre Clearstream

Depozitar central internațional de valori mobiliare (ICSD) cu sediul central in Luxembourg, Clearstream, care face parte din grupul Deutsche Börse, furnizează infrastructura post-tranzacțională pentru piața eurobondurilor și servicii pentru titluri pe 58 de piețe din întreaga lume. Cu active de aproximativ 14 mii de miliarde de euro în custodie, Clearstream este una dintre cele mai mari firme de decontare și custodie din lume pentru titluri interne și internaționale.

www.clearstream.com

 

Despre Depozitarul Central

Depozitarul Central este instituția care asigură infrastructura pieței financiare din România, având rolul de operator pentru sistemul de decontare a valorilor mobiliare RoClear și îndeplinește funcția de registru pentru societățile pe acțiuni. Pe lângă aceste servicii importante, Depozitarul Central oferă participanților, emitenților, investitorilor și deținătorilor de instrumente financiare o gamă variată de alte servicii conexe și auxiliare și este constant preocupat să armonizeze toate serviciile și activitățile sale cu cele mai bune practici europene, la standardul cel mai înalt, cu risc și costuri reduse.

Depozitarul Central se angajează să crească fiabilitatea, eficiența și robustetea sistemelor, aplicațiilor și mecanismelor sale implicate în furnizarea serviciilor de post-tranzacționare și registru.

www.roclear.ro

 

Despre BRD Groupe Societe Generale

BRD - Groupe Société Générale este a treia mare bancă din România după valoarea activelor. BRD operează o rețea de 640 de unități și are o poziție de lider pe piața cardurilor, cu aprox. 2,43 milioane de carduri, 30.000 de POS-uri și aproape 1.500 de ATM-uri. Banca este un jucător important pe piața creditelor pentru companii locale și multinaționale și este liderul pieței de factoring din România. Activele sale totale, la sfârșitul primului trimestru al anului 2020, erau de 57,02 miliarde lei.

BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 149.000 de angajaţi în 67 de ţări şi peste 31 de milioane de clienţi în întreaga lume, în trei activităţi-cheie:

    • Retail banking în Franţa
    • Retail banking internaţional, Asigurări şi Servicii financiare pentru companii
    • Global Banking şi Soluţii pentru Investitori.

 

Articole asemănătoare

REZULTATELE GRUPULUI BRD PENTRU PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI 2024

REZULTATELE GRUPULUI BRD PEntru PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI 2024: PERFORMANȚĂ DINAMICĂ PE TOATE LI...

află detalii

Modificări importante ale produselor și serviciilor oferite de BRD

Continuând strategia de simplificare a ofertei destinate persoanelor fizice și totodată de digitaliz...

află detalii