Formular de căutare

Cultură

Științele umaniste sunt extrem de importante într-o lume din ce în ce mai tehnologizată. Așadar, investim în noua generație de creatori, în artă și muzică, sprijinim sute de evenimente și programe în fiecare an. Suntem singura bancă care are o fundație culturală, Fundatia9, propriul nostru centru cultural și revistă culturală, una dintre cele mai relevante componente ale jurnalismului din România de astăzi. Platforma noastră editorială Scena9 prezintă scena culturală din România. Marcăm știrile de profil, scriem despre ceea ce este relevant, nou și încă de descoperit, despre viața care se întâmplă și care îmbogățește peisajul cultural local. Urmărim noua generație de creatori din cea mai largă gamă posibilă de domenii, le promovăm proiectele și le cartografiem evoluția.

Iubim muzica. Iubim artele. Iubim tot ce ne îmbogățește viața și ne aduce mai aproape unii de alții. De aceea, de ani de zile susținem sute de programe și evenimente culturale printre care, anul acesta, se numără și Festivalul Internațional George Enescu, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de muzică clasică din lume. Credem în puterea transformatoare a culturii de a deschide noi orizonturi și de a ne purta către versiuni mai bune și mai frumoase ale noastre.

Află mai multe

Axele noastre:

Susținerea tinerei generații.

La Scena9, o echipă de jurnaliști-curatori ai fenomenului cultural stă cu ochii pe noua generație de creatori din domenii cât mai variate, de la artă până la știință, și le urmăresc proiectele și evoluția. Scopul nostru comun e să desenăm portretul acestei noi generații care face lumea noastră să se învârtă.

Rezidența BRD Scena9 este un hotspot cultural creat de BRD – Groupe Société Générale, hotspot care și-a câștigat o reputație de spațiu accesibil unde gânditorii și creatorii relevanți se întâlnesc cu publicul și folosesc artele, cultura și dialogul pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim. Tot aici găsesc susținerea de care au nevoie artiștii independenți prin programe de micro-granturi precum Artists Rooms. Iar prin Fundația9, fundația noastră culturală, investim în tinerii creatori, deschidem cultura către public, cultivăm curiozitatea și spiritul critic.

Muzica clasică

Credem că muzica clasică merită să ajungă la cât mai mulți oameni, cunoscută mai bine, iar accesul la ea, democratizat. Ea este asociată cu valori în care credem: excelența, dedicarea, spiritul de echipă, inovația și performanța. În 2022, proiectele pe care le susținem au ajuns la peste 150.000 de persoane din întreaga țară.

 

Anul următor a marcat începutul parteneriatului cu cel mai important eveniment cultural internațional organizat în România, Festivalul Internațional George Enescu (FIGE), punctând astfel debutul unei noi etape în dezvoltarea festivalului. Aceasta vizează democratizarea accesului la muzica clasică și deschiderea ei către tânăra generație. Cunoscut deja ca mecena pe scena culturii din România, BRD își propune să aducă experiențe noi publicului în următorii patru ani, parteneriatul acoperind edițiile 2023, 2025 și 2027. Mai multe despre acesta găsiți aici.

Ediția din 2023 va include câteva premiere. Printre acestea se numără o serie nouă de concerte dedicate familiilor, care vor avea o componentă educativă. Organizate la Teatrul Odeon, este o premieră pentru FIGE, fiind pentru întâia oară când există în programul festivalului concerte pentru copii în programul oficial. Totodată, elevii liceelor de muzică din București și din țară au acces gratuit la concertele din cadrul Festivalului pe baza carnetului de elev sau de student, în limita locurilor disponibile, la Sala Mare a Palatului, Sala Mică a Palatului și Sala Radio. Demersul își propune să conecteze marii artiști cu tinerii artiști ai viitorului.

 

2023 este și anul în care împlinim peste un deceniu de când susținem concertele de muzica de cameră Sonoro Conac, care și-au propus încă de la început ca, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. Cu ajutorul BRD, turneul a ajuns în peste 150 de locuri legendare din toată țara, în conace, castele, gradini și case a căror istorie și muzică ne-au inspirat. Sprijinim totodată, din ipostaza de partener oficial, festivalul Sonoro Musikland, care constă într-o serie de concerte de muzică clasică în biserici fortificate, cetăți medievale sau curți tradiționale ale pensiunilor locale. În același spirit al formării unei legături între patrimoniu și muzica clasică, BRD sprijină proiectul „Case de muzicieni”, concretizat prin realizarea hărții digitale implementate în Google Maps, documentate prin intermediul site-ului www.casedemuzicieni.ro, dedicat caselor unde au locuit mari personalități ale vieții muzicale românești.

Din 2015, suntem parteneri ai festivalului de muzică clasică cu cea mai lungă tradiție din România, patronat de Alexandru Tomescu – Turneul Stradivarius, un eveniment născut din dorința muzicianului de a aduce sunetul celebrei viori la cât mai mulți oameni. În 2022, a avut 16 concerte sold-out în 15 localități.

În plus, BRD a sprijinit Festivalul Eufonia, cel mai important festival de muzică de cameră din vestul României, având ca scop dezvoltarea dimensiunii culturale și educative a regiunii Banatului și renașterea interesului pentru muzica clasică. Totodată, turneul naţional Clasic la puterea a treia – Violoncellissimo -, care și-a luat numele de la unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale românești, a avut BRD drept partener principal.

Nici jazz-ul nu ne-a ocolit. În 2022, patra ediție a Festivalului JazzUP Sea, organizat de Asociația CultArt și finanțat de Primăria Municipiului Constanța, a fost susținută de BRD, la fel ca prima ediție a festivalului JazzUP Peak Fest. Cele două evenimente au totalizat 50.000 spectatori. Un alt proiect care are BRD drept partener este Music Gallery, gândit ca un hub creativ de muzică, un spațiu de întâlnire și experiențe, care să provoace oamenii să facă loc jazz-ului în inima lor. La Cluj, cele 19 evenimente Music Gallery, de la concerte și masterclass-uri la tururi de expoziție până la ateliere pentru copii și ore de muzică ce au constituit o călătorie specială în lumea jazzului au atras un public format din peste 5000 de persoane. Potrivit organizatorilor, muzica a devenit, astfel, un loc de întâlnire și conexiune, premisă de joacă, oportunitate de a învăța și de a testa instrumentele muzicale.

 

Arta Contemporană

Desigur, sprijinim arta contemporană atât prin fundația noastră și spațiul cultural Rezidența BRD Scena9, cât și prin proiectul Noaptea Albă a Galeriilor. Am avut totodată parteneriate cu Muzeul Național de Artă al României (MNAR) și Muzeul Național de Artă Contemporană al României (MNAC). Dar am dus această susținere mai departe, oferindu-le noi oportunități artiștilor și experiențe inedite publicului amator de artă contemporană. Cu ajutorul nostru, în cadrul Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii 2023, a putut fi văzută în premieră în România expoziția „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, creată de cineasta Adina Pintilie, care a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția 2022. Proiectul, curatoriat de Cosmin Costinaș și Viktor Neumann, include o instalație multimedia și o sculptură cinematografică.

În 2022, împreună cu Galateca și Asociația culturală Neo Art România, am lansat NEO ART CONNECT, prima rețea, platformă națională și festival de artă și știință. Ediția pilot a debutat cu o serie de evenimente expoziționale și cu apelul de proiecte ce oferă șansa tinerei generații să beneficieze de burse și programe de mentorat. Ideile selectate în urma apelului de proiecte vor fi ulterior produse şi expuse în cadrul Anualei de artă şi ştiintă din primăvara 2023. Detalii despre program se regăsesc pe www.neoartconnect.ro.

Avem la activ și incursiuni în zona mixului de arte. Participăm de ani de zile cu instalații la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), primul mare festival de profil din Europa Centrală și de Est, festival căruia îi suntem și partener oficial. Și nu în ultimul rând, alături de partenerii noștri de la Institutul Francez, sprijinim festivalul Clujotronic, unul anual de artă electronică – jocuri video, muzică, artă digitală.

 

Dacă doriți să trimiteți o cerere de sponsorizare,
vă rugăm să completați formularul:

Completați formularul