Actualizează-ți de acasă datele cu caracter personal în doar câteva minute.

Formular de căutare

Cultură

Investim în cultură pentru că este nevoie de lideri şi proiecte care să ne reamintească de unde venim, cine suntem şi încotro ne ducem. Ne dorim ca în România proiectele culturale inovative să fie recunoscute și apreciate, iar tinerii să viseze să devină liderii culturali de mâine. Susţinem sau creăm proiecte care să crească această nouă generaţie care face lumea noastră să se învârtă.   

Ce proiecte susţinem?

Arte performative

Suntem partenerii tinerei generaţii atât în Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu ( www.sibfest.ro) , în Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti ( www.fnt.ro) , Festivalul Naţional de Teatru Tânăr de la Alexandria (ideoideis.ro) ,  dar ne implicăm şi în proiecte de producţie cum sunt musicalul  « West Side Story» (produs pentru FNT în 2015) sau  piesa de teatru « Apa de Mina » (Teatrul Act, 2016) dar şi turnee de teatru cum au fost « Manifest pentru dialog » (Teatrul Radu Stanca - Sibiu, 2015 şi 2016) şi Vanilla Skype (Teatrul Act 2016).

Dacă vrei să citeşti cronici ale acestor evenimente te invităm pe Scena9.ro

http://www.scena9.ro/article/13-spectacole-de-vazut-la-fnt

http://www.scena9.ro/article/ideo-ideis-viitor

http://www.scena9.ro/article/toto-evadeaza-cu-teatrul-din-ferentari

http://www.scena9.ro/article/fits-2016-jurnal-festival-alice-galerie-foto

http://www.scena9.ro/article/imi-place-sa-fac-de-ras-prostia-umana

În 2016, am decis să susţinem Apollo 111(www.apollo111.ro), cel mai nou spațiu de teatru independent din București, fondat de actorul Bogdan Dumitrache.

http://www.scena9.ro/articles/in/proiector

Arta contemporană este un alt pilon strategic al băncii, 2016 fiind anul în care am demarat o serie de parteneriate în această zonă.

Suntem partenerul principal al evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor (http://noapteagaleriilor.ro) proiectul în care galerii şi spaţii culturale din 10 oraşe se deschid pentru publicul larg încurajând consumul de artă contemporană şi înţelegerea fenomenului. 

BRD a inaugurat în cadrul Nopţii Galeriilor un hotspot cultural, Rezidenţa Scena9, o clădire istorică care a aparţinut familiei regale, acum aflându-se în proprietatea băncii, cu intenţia de a o include în viaţa culturală a Bucureştiului. Rezidenţa a gazduit expoziţia centrală a evenimentului, « No men’s land », care a reunit lucrări din cele 10 oraşe participante şi a putut fi vizitată timp de o lună.

Daca vrei să ştii cum a fost la No men’s land, te invităm să citeşti materialul Andrei Mazal de pe Scena9

http://www.scena9.ro/article/no-mans-land-noaptea-alba-a-galeriilor sau să intri pe pagina de Facebook a Rezidenţei

Pentru că am observat că din ce în ce mai mulţi copii sunt interesați să descopere și să înţeleagă lucrările pe care le vizionează, am lansat workshop-ul “Care-i faza cu arta contemporană?”. Arta contemporană este prea puțin promovată astăzi în programele de educație formală, mai ales la vârste mici, credem că astfel de proiecte sunt necesare (link la stire – din newsroom).

Parteneriatul cu galeria de artă Eastwards Prospectus (link la site https://www.eastwardsprospectus.com/) a început la finalul anului 2015, când am susţinut expoziţia unuia dintre artiştii reprezentativi ai  generaţiei ’80 din artei româneşti, Cristian Paraschiv. Convulsion Ltd.  a fost o expoziție-eseu, o încercare de a-i reciti lucrările construite, de-a lungul câtorva decenii, în jurul ideii de corp.

Parteneriatul a continuat cu expoziţia OTNOT a Taniei Mouraud, personalitate inconturnabilă a scenei artistice din Franța, care are pentru  prima dată o expoziție personală în România, ţara de origine a tatălui său. Expoziția  a inclus  lucrări realizate începând cu anii 2000, lucrări ce gravitează în jurul fotografiei, a artei video, a sunetului şi a artei digitale.

Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre expoziţia Taniei, citiţi articolul Andrei Mazal de pe Scena9.ro (http://www.scena9.ro/article/din-arta-nu-ti-poti-da-demisia

La finalul anului 2016 am inaugurat expoziţia unui artist care a reprezentat Croaţia la Bienala de artă de la Veneţia în 2015, Damir Ocko.  Repeat After Me  este  o expoziţie care reuneşte lucrări ale artistului care  explorează mecanismele corpului uman și relația acestuia cu contextul social și politic.

Citiţi aici doua puncte de vedere  despre această expoziţie care a atras deopotrivă atenţia publicului şi criticilor.

http://www.scena9.ro/article/damir-ocko-repeat-after-me

http://www.scena9.ro/article/atunci-cand-lucrurile-nu-se-leaga-

Muzica clasică

Iubim muzica clasică pentru că îmbină în aceeaşi măsură extraordinarul angajament personal al muzicienilor cu efortul de echipă al unei orchestre sau al unui ansamblu în care forţa şi armonia grupului este mai mare decât suma talentelor individuale.

Proiectele susţinute încearcă pe de o parte să ne facă să ne reîntoarcem la spaţiile originare ale muzicii clasice, saloanele conacelor sau palatelor boiereşti, şi pe de altă parte să căutăm

Dacă vrei să afli de ce iubim muzica clasică, si ce înseamnă să ai în spate zeci de mii de ore de exerciţiu, îţi recomandăm un interviu cu pianistul Eduard Kunz, pe care BBC Music Magazine l-a numit printre cei mai buni zece tineri pianiști din lume.

http://www.scena9.ro/article/interviu-pianist-eduard-kunz

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

Scena9

În 2016 am creat scena9.ro platforma tânără de jurnalism cultural care oferă zilnic instrumente de orientare pe harta lumii culturale. 

Scena9 îşi propune să facă ordine în actualitatea culturală, să scrie despre ce e relevant, ce e nou sau nedescoperit, ce aduce un plus de valoare în peisajul cultural de la noi, incitând la dialog zone culturale și artistice care, de obicei, nu se intersectează. Stă cu ochii pe noua generație de creatori din domenii cât mai variate, de la artă până la știință, le urmăreste proiectele și evoluția.