Formular de căutare

Educaţie

EDUCAȚIE, TEHNOLOGIE & INOVAȚIE

Credem că educaţia este esenţială pentru dezvoltare, pentru crearea unor comunităţi înfloritoare şi inspirarea tinerilor în a-şi atinge potenţialul.

În domeniul tehnologiei și inovației, BRD susține pregatirea unor actori-cheie (noua generatie, specialisti in domeniul IT, tehnologie si antreprenori) pentru o societate digitala. Proiectele pe care BRD le are in vedere merg in directia educatiei in disciplinele STEM si se desfasoara sub platforma program MINDCRAFT – development hub BRD, care cuprinde: BRD First Tech Challenge Romania, laboratoare de robotica din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti, programul Innovation Labs pentru tineri antreprenori si echipe start-up, Partneriatul cu RIDS (Romanian Institute for Data Science). În 2020, aceste programe s-au derulat mai ales in mediul on line, reunind actori importanți : elevi, studenți, profesori, tineri antreprenori, experti și au impactat peste 50.000 de beneficiari.

 

În plus, pentru publicul pasionat de tehnologie și știință, BRD și-a propus să dezvolte un proiect jurnalistic dedicat: MINDCRAFT Stories. Aceasta este o platformă de popularizare a științei care își propune să deschidă conversații pe marginea descoperirilor tehnologice, a invențiilor, acordând o atenție particulară peisajului științific românesc, dar nu numai. În 2020, platforma a avut peste 1.4 milioane de vizitatori, iar tema care s-a regăsit cu preponderență a fost legată de evoluția COVID, descoperirile științifice legate de pandemie, evoluția ei în România și în lume.

O alta platformă, de data aceasta acoperind un alt domeniu prioritar – educația, este Școala9, lansată de BRD în 2018. Publicația este un demers de susținere a modernizării educației preuniversitare si a devenit, în scurt timp, un spatiu care reunește idei și lansează o provocare la dialog tuturor actorilor – profesori, parinti, elevi, factori de decizie (institutii), specialisti in educatie – cu privire la directia in care se indreapta educatia romaneasca. În 2020, platforma a dat și mai mult voce expertilor în educație și a încercat sa vada si care sunt efectele pandemiei în domeniul educației sau cum se pot adapta profesorii și elevii la învățământul on line. În ultimul trimestru al anului, BRD a semnat un parteneriat editorial cu grupul Ringier care a dus la o creștere a numărului de cititori, înregistrând la finalul anului peste 700 000 de unici, pe platformă.

 

În luna decembrie 2020, BRD a semnat un alt contract pentru susținerea transformării educației, cu Asociația pentru Valori în Educație (AVE). Programul vizează închiderea decalajelor de literație între copii, prin crearea și implementarea, pentru prima dată în România, a unui instrument cu validare metodologica (similar Pisa) care analizează abilitățile de scris și citit ale copiilor din 70 de școli, din 8 județe din țară, cu intervenție profundă și impact la nivelul a 16.800 de copii de nivel preșcolar și din ciclul primar de învățământ. Programul îți propune recuperarea copiilor care au dificultăți de scriere și citire, dificultăți care sunt accentuate în urma închiderii școlilor din cauza pandemiei și reducerea numărului de copii analfabeți, în contextul în care, 42% dintre copiii de 15 ani din România sunt analfabeți funcțional.

Trăim într-o societate în care tehnologia este omniprezentă şi a reuşit să schimbe obiceiurile sociale, o societate în care tânăra generaţie e mai obişnuită cu tastatura decât cu scrisul de mână şi în care companiile recrutează oameni pentru joburi care acum 10 ani nu existau. De aceea o axă importantă de implicare o constituie susţinerea proiectelor pentru tineri, din zona tehnologiei.

Competiţiile de robotică, festivalurile şi proiectele de tehnologie pe care BRD le susţine reprezintă o şansă pentru ca tânăra generaţie să deschidă mai devreme o uşă către viitor – nu doar al societăţii, ci şi al lor personal, având mai multe şanse să-şi imagineze de pe acum un traseu în educaţia şi apoi în viaţa lor.