Formular de căutare

Societatea Civilă

Implicarea în comunitate are ca obiective construirea de mecanisme durabile de intervenţie astfel încât copii şi tinerii aflaţi în situaţii dificile să poată să îşi dezvolte abilităţile. Privilegiem programele de educaţie şi formare profesională şi ne dorim să contribuim la scăderea numărului de copii care abandonează şcoala, din cauza sărăciei sau a lipsei de motivaţie şi a perspectivei unui viitor.

BRD încearcă să creeze mecanisme prin care angajaţii, dar şi clienţii şi partenerii săi să se poată implica de o manieră durabilă.

 

Implicare în societate

Anul 2020 a fost marcat de criza generată de pandemia COVID 19, ceea ce a influențat foarte mult și strategia BRD de implicare în societate. Prima parte a anului a stat sub conceptul #Responsabili Împreună  și a însemnat o mobilizare pentru a susține eforturile făcute de autorități și de societatea civilă, în această perioadă dificilă. În a doua parte a anului, BRD s-a concentrat pe repornirea economiei cu mesajul #RestartămÎmpreună. În plan social, cultural, banca a susținut pilonii care, din perspectiva noastră, sunt importanți pentru viitorul societății : cultura, educația & știința și tehnologia, voluntariatul & solidaritatea, sportul și mediul înconjurător.

Prin mesajele și acțiunile noastre am demonstrat că activităție pot reîncepe, cu respectarea regulilor sanitare, sau se pot reinventa pentru a ramâne în contact cu publicul. În această perioadă, aproape toate programele culturale, de educație, tehnologie sau voluntariat au ramas in programul nostru și s-au desfășurat atât off line dar și on line.

 

Suma totală investită în anul 2020 în proiecte pentru societate a fost de aproximativ 10.200.000 RON.

BRD a acționat chiar din primele săptămâni ale crizei sanitare, susținând cu 2.000.000 de RON două sectoare afectate profund de criza sanitară: sectorul medical și sectorul cultural independent.

Astfel, BRD a donat 1.700.000 de RON Asociației pentru Relații Comunitare și rețelei naționale de Fundații Comunitare pentru a asigura spitalelor echipamente de protecție medicală, teste Covid-19, dezinfectanți și aparatură medicală. În urma acestei donații s-au putut cumpăra: 53 400 echipamente medicale (mănuși, măști, costume medicale), aparate de testare pentru covid și ventilatoare. Echipamentele au ajuns la 70 de spitale din 43 de orașe.

300 000 de RON au fost folosiți pentru a dezvolta împreună cu Fundația9, fundația culturală a BRD, un program de micro-granturi pentru producții artistice independente. Programul, numit Artists Rooms, a selectat din cca 500 de aplicații primite, 38 de proiecte, finanțând în total 50 de artiști aflați la început de drum, dar și voci importante ale lumii artistice din România din diverse domenii, de la arte vizuale și new media până la arte performative. O selecție din aceste proiecte a fost expusa la centrul cultural Rezidența BRD Scena9 din luna iulie și a înregistrat mai mult de 1000 de vizitatori.

 

Mediu

În anul 2019 am lansat inițiativa Fondul BRD pentru Păduri care își propune să finanțeze și să promoveze programe și acțiuni care protejează pădurile din România. În 2020, Fondul pentru păduri s-a implicat în derularea unui program de monitorizare și protejare a unei păduri valoroase din zona Sibiului, alături de Fundatia WWF România și a finanțat începerea unui proiect de împădurire în județul Neamț, pe o suprafată de 60 de hectare. Acest din urmă proiect este o participare alături de mai multe entități din Grupul Société Générale din Franța și România. Programul realizat de societatea EcoTree din Franța presupune refacerea solului, a lacurilor de pădure și popularea pădurii plantate cu plante melifere și stupi de albine. În acest fel, prin implicarea oamenilor din zonă, pădurea va putea aduce si beneficii economiei locale.

Proiectul este important tocmai prin efectele multiple pe care le are asupra mediului, oamenilor și economiei locale.

 

Solidaritate socială

Angajaţii BRD sunt încurajaţi să se implice în diverse cauze şi primesc o zi liberă pe an pentru voluntariat.

Ziua V, programul de voluntariat intern al BRD, încurajează angajații să se implice în proiecte de voluntariat care schimbă în bine comunitățile locale. Mai mult, Banca facilitează implicarea și alocă 1 zi/ an/ angajat pentru acțiunile de voluntariat. Lansat în 2018, programul are la bază o platformă online special creată, unde 2.550 de angajați s-au înregistrat pentru a accesa oportunitățile de voluntariat din zone și domenii de intervenție diferite: donarea de sânge, acţiuni în spitale, refacerea curţilor şcolilor, maratoane caritabile, pregătirea cadourilor de Crăciun pentru copii, pregătirea unor mese calde pentru membrii defavorizaţi ai comunităţii: bătrâni, copii, persoane fără adăpost. 

În 2020, platforma a susținut 22 de acțiuni de voluntariat în întreaga țară, cu focus pe proiecte de solidaritate online sau la distanță:

  • mentorat și meditații online, Serile Carierei online în beneficiul copiilor din sistemul de protecție a copilului
  • curse caritabile la distanță pentru sprijinul persoanelor cu dizabilități
  • campanii de donare de sânge
  • donații recurente în valoare de aproximativ 25.000 euro pentru susținerea mamelor singure, a familiilor în dificultate și a programelor pentru copiii din spitale
  • pregătirea cadourilor de Crăciun și oferirea de încălțări de iarnă pentru copiii din comunități defavorizate.

 

Dacă doriți să trimiteți o cerere de sponsorizare,
vă rugăm să completați formularul:

Completați formularul