Formular de căutare

Sfaturi utile şi ghiduri

Planificarea financiară, bugetul – sunt noţiuni aparent complicate, dar care pot deveni un adevărat aliat în lupta cu cheltuielile excesive sau nejustificate.

 

Ce trebuie să faci?

......................................................................................................................................................................................................................

1. Gaseşte motivaţia!
Stabileşte în mod clar care sunt priorităţile tale pe termen mediu sau lung, ce ai dori să realizezi cu banii câştigaţi: să mergi la un curs de specializare în străinătate sau să pleci într-o vacanţă în străinătate, să-ţi trimiţi copii la studii, să-ţi redecorezi casa sau chiar să-ţi cumperi altă casă, să-ţi schimbi maşina, etc.

2. Identifică toate sursele de câştig!
Dacă eşti angajat, în fiecare lună primeşti un salariu. Poţi lua în considerare şi alte surse: bonus anual, venituri din alte activităţi, alocaţii, etc.

Tips & tricks: În cazul în care încasezi veniturile în cont BRD, poţi identifica sumele de care dispui consultând contul prin Internet banking, cu BRD-Net, prin SMS dacă ai activat serviciul de SMS Banking sau chiar şi prin telefon, apelând serviciul MyBRD Contact.

3. Momentul dificil: inventarul cheltuielilor!
Fii cât se poate de realist şi exhaustiv – pentru a nu omite ceva, poţi scrie pe o foaie toate cheltuielile pe care le-ai identificat. De exemplu:

- Cheltuielile de bază: hrană şi îngrijire personală
- Alte cheltuieli pentru membrii familiei: transport, îmbrăcăminte, relaxare, şcoala copiilor, etc
- Cheltuieli pentru casă: facturi de utilităţi, întreţinere, impozite, asigurări, rate de credit, etc
- Cheltuieli pentru maşină: revizie, benzină, întreţinere, asigurare, etc
- O rezervă pentru urgenţe (inclusiv o rezervă pentru probleme medicale)
- Orice alte cheltuieli: diverse rate la bancă, evenimente între prieteni, etc

4. O simplă scădere: câştig – cheltuieli!
Şi afli suma de care dispui. Dacă suma rezultată este prea mică, sau e pe minus, poţi revizui lista de cheltuieli, pentru a vedea unde se poate ameliora ceva.

Tips & tricks:

- dacă ai abonament la internet, poţi renunţa la o parte din reviste;
- dacă obişnuieşti să ieşi la restaurant în fiecare pauză de prânz, propune-ţi ca 3 din cele 5 zile de lucru pe săptămână să mananci ce-ţi aduci de acasă
- dacă obişnuieşti să cumperi prea mult atunci când mergi la magazin, nu pleca înainte să-ţi faci o listă
- dacă obişnuieşti să mergi des la cinema, nu uita că există şi posibilitatea să închiriezi un film
- dacă ai tendinţa să cumperi sub impuls, gândeşte-te de 2 ori înainte dacă acel lucru chiar îţi va fi de folos

 

Economiseşte tot ce-ţi rămâne în plus!

....................................................................................................................................................................................................................................

BRD îţi propune diverse soluţii de economisire: de la cele de bază (conturi de economii, depozite la termen), la alternative de plasament (programe de economisire-creditare sau de economisire cu asigurare de viaţă, fonduri de pensii, de investiţie, etc) Si nu uita! Îţi poţi revizui periodic bugetul: de exemplu, o zi din lună o poţi dedica acestui subiect atât de important. Ţine o evidenţă corectă a cheltuielilor zi de zi pentru a ştii cum le poţi optimiza.

În 4 paşi simpli, noi te putem ajuta să devii expert în planificare financiară!
Calculează-ţi bugetul aici!