Formular de căutare

Înapoi la Newsroom

BRD: Activitate solida intr-un context economic inca dificil, rezultat net afectat de costul riscului

12 Feb 2013

Principalii indicatori financiari ai BRD - Groupe Societe Generale la 31 decembrie 2012 la nivel individual, in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS):
 

- Volumul creditelor, in crestere cu 2,5% (*) fata de 31 decembrie 2011;
- Depozite mai mari cu 4,1% (*) decat la finalul anului 2011;
- Venit Net Bancar de 2.912 milioane lei;
- Cheltuieli operationale de 1.353 milioane lei, in scadere cu 2,4% fata de sfarsitul anului 2011
- Rezultat net de - 332 milioane RON, afectat de cresterea costului net al riscului (1.938 milioane RON, in crestere cu 61,6% in comparatie cu anul 2011).
 

De-a lungul intregului an 2012, banca a actionat in conditiile unui mediu economic inca dificil, caracterizat de un nivel scazut de incredere care a afectat consumul, o cerere externa slaba care a impiedicat cresterea exporturilor si o performanta slaba a sectorului agricol, cu o recolta sub medie. Dificultatile economice s-au reflectat in activitatea sectorului bancar printr-o reducere de 0,1% (*) a volumului creditelor brute. Creditele acordate clientelei de persoane fizice au scazut cu 1,5% (*) , din cauza declinului cu 6,2% (*) al volumului creditelor de consum. In acelasi timp, companiile si-au limitat investitiile, inducand un impact negativ in cererea de credit.
 

Activitatea de creditare a bancii a fost sustinuta in 2012 in principal de creditele imobiliare, precum si de finantarea marilor clienti corporativi. Creditele acordate persoanelor fizice au crescut cu 2,4% (*) la sfarsitul anului 2012, sub influenta productiei robuste de credite imobiliare in cadrul programului "Prima Casa". Creditele pentru companii au crescut cu 2,5% (*) fata de 2011, evolutie determinata de activitatea mai intensa de finantare a marilor clienti corporativi. Pe segmentul companiilor, au fost preferate finantarile in lei, soldul acestora inregistrand o crestere de 6,0% (*) fata de anul 2011. In consecinta, cotele de pia ta ale bancii au crescut cu 0,6 puncte procentuale pe piata clientilor persoane fizice si cu 0,2% pe piata clientilor companii.
 

Anul 2012 este caracterizat de asemenea si de cresterea dinamica a depozitelor clientelei (+4,1% (*) ), cu o reorientare catre scadentele mai lungi.
 

Tot anul trecut, banca si-a diversificat sursele de finantare si si-a imbunatatit semnificativ raportul Credite/Depozite de la 103,6% la 98,7% (-4,9 puncte).
 

Venitul net bancar a scazut cu 6,1% in comparatie cu 2011, influentat in special de declinul marjei nete de dobanda, determinat a de evolutia adversa a ratelor dobanzilor si de efectele structurale.
 

In acest context, BRD s-a concentrat pe imbunatatirea eficientei operationale si a redus cheltuielile generale cu 2,4%. Raportul cost/venit a ramas in anul 2012 in mod semnificativ sub nivelul de 50%, la 46,5%.
 

Costul net al riscului a crescut cu 61,6% fata de anul 2011, pana la 1,938 miliarde lei, din cauza deteriorarii mediului macroeconomic si a implementarii, incepand cu cel de-al doilea trimestru al anului trecut, a unei metodologii mai prudente de evaluare a garantiilor.
 

Nivelul costului riscului a afectat rezultatul net, care s-a situat la -332 milioane lei.
 

''Performanta noastra financiara a fost afectata anul trecut de cresterea costului riscului, in conditiile unui mediu dificil. Soliditatea modelului nostru de business nu este pusa in discutie si avem planuri strategice clare pentru 2013 si anii care vor urma. Ne vom concentra pe consolidarea procedurilor si politicilor noastre de risc si pe imbunatatirea eficientei operationale, continuand in acelasi timp sa facem investitiile necesare viitoarei noastre dezvoltari comerciale, astfel incat sa fim capabili sa producem un nivel adecvat de profitabilitate'', a spus Philippe Lhotte, Presedintele Director General al BRD.
 

BRD - Groupe Societe Generale avea, la sfarsitul anului 2012, peste 2,3 milioane de clienti . La aceeasi data, banca avea peste 2,2 milioane de carduri valide si opera o retea de peste 1.500 ATM-uri si aproximativ 21.000 POS-uri . Volumul total al activelor bancii se ridica, la sfarsitul anului 2012, la 47,924 miliarde lei .
 

Raportul asupra rezultatelor preliminare, precum si prezentarea facuta in timpul conferintei de presa sunt disponibile pentru public si investitori pe site-ul web al bancii: www.brd.ro. Copii ale documentelor vor putea fi obtinute, la cerere, gratuit, si la sediul central al BRD - Groupe Societe Generale, situat in Bulevardul Ion Mihalache nr. 1-7, sector 1, Bucuresti.
 

(*) Variatii la curs de schimb valutar constant
 

BRD - Groupe Societe Generale este cea de-a doua banca din Romania dupa totalul activelor. BRD face parte din Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 160.000 de angajati si 33 milioane de clienti in intreaga lume, in trei activitati-cheie:

- Retail banking in Franta;
- Retail banking international
- Corporate & Investment Banking.

Articole asemănătoare

REZULTATELE GRUPULUI BRD PENTRU PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI 2024

REZULTATELE GRUPULUI BRD PEntru PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI 2024: PERFORMANȚĂ DINAMICĂ PE TOATE LI...

află detalii

Modificări importante ale produselor și serviciilor oferite de BRD

Continuând strategia de simplificare a ofertei destinate persoanelor fizice și totodată de digitaliz...

află detalii