Formular de căutare

Înapoi la Newsroom

BRD: Operatiuni de factoring de peste 1 miliard EUR in 2012

17 Mar 2013

Anul 2012 a marcat obtinerea unui rezultat remarcabil pentru activitatea de factoring a BRD din doua perspective: depasirea pragului de 1 miliard de euro ca volum total al operatiunilor de factoring derulate de banca si obtinerea locului 2 mondial in clasamentul Factors Chain International la categoria ''Best Export and Import Factor'' pentru calitatea serviciilor de factoring international.

Prin acest rezultat, BRD isi consolideaza atat locul de lider al pietei de factoring din Romania, cu o cota de 35% in 2012, cat si pozitia pe care a ocupat-o in ultimii 5 ani ani in topul celor mai buni factori din lume. In 2012, cifra de afaceri din operatiuni de factoring a crescut cu 19% comparativ cu 2011, factoringul fiind unul dintre produsele cu cele mai semnificative cresteri inregistrate in aceasta perioada. In structura, operatiunile de factoring intern detin ponderea cea mai importanta, 78%, in timp ce operatiunile de factoring de export reprezinta 13%, iar cele de import, 9%.

Astfel, comparativ cu 2011 se remarca cresterea cu 8% a operatiunilor de factoring intern si o scadere in zona celor de factoring international, cu o pondere de 4% in totalul cifrei de afaceri din activitati de factoring. Din punctul de vedere al tipului de operatiuni - cu regres si fara regres -, cea mai mare pondere, respectiv 80%, o detin operatiunile fara regres, ceea ce inseamna ca, mai mult decat in anii anteriori, companiile au devenit din ce in ce mai preocupate de identificarea de solutii pentru acoperirea riscului de neplata aferent portofoliului de creante.

Accesand produsul factoring fara regres, clientii beneficiaza de avantajele unei finantari imediate, de un management profesionist al creantelor si, in acelasi timp, de certitudinea incasarii acestora in situatii de insolventa sau de neplata prelungita a debitorilor. Profilul clientilor care au apelat la factoring in aceasta perioada ramane divers: de la companii locale foarte mici, cu cifra de afaceri de pana la 5 milioane euro, la companii multinationale, acestea din urma detinand si cea mai mare pondere in totalul cifrei de afaceri.

''BRD a optimizat si diversificat portofoliul de produse pe acest segment de activitate astfel incat sa raspunda nevoilor tuturor categoriilor de clienti, fie ca vorbim despre finantare si administrare a creantelor in cazul societatilor mici si mijlocii sau de produse de factoring fara regres ''taylor made'', care permit deconsolidarea creantelor din bilant in cazul companiilor mari, multinationale. Banca noastra a dezvoltat si promovat, de asemenea, operatiunile de ''reverse factoring'', prin care furnizorii unor companii puternice, in baza unor parteneriate incheiate cu banca, pot beneficia de operatiuni de factoring in conditii preferentiale'', a spus Anca Dogaru, directorul Directiei Factoring a BRD-Groupe Société Générale.
 

BRD este prima banca din Romania care a introdus in oferta sa, in 1993, operatiunile de factoring, afiliindu-se in acelasi an la Factors Chain International. In anul 2004, banca a devenit membru cu drepturi depline in aceasta organizatie, iar din 2011 este membru fondator al Asociatiei Romane de Factoring si membru in Comitetul Director al acesteia.

BRD-Groupe Société Générale este cea de-a doua banca din Romania dupa totalul activelor. BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 160.000 de angajati si 33 milioane de clienti in intreaga lume, in trei activitati-cheie:


- Retail banking in Franta;
- Retail banking international;
- Corporate & Investment Banking.

Articole asemănătoare