Formular de căutare

Înapoi la Newsroom

Structura financiara solida, rezultat contabil influentat de consolidarea acoperirii creditelor neperformante

11 Feb 2014

Principalii indicatori financiari ai BRD-Groupe Société Générale la 31 decembrie 2013 la nivel individual, in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS):
 
- Consolidarea acoperirii creditelor neperformante cu provizioane a condus la un rezultat net de
– 385 milioane RON
- Nivel confortabil de adecvare a capitalului: 14,3%, in crestere cu 0,3 puncte procentuale fata de anul 2012
- Crestere semnificativa a depozitelor: + 12,7%* fata de sfarsitul anului 2012
- Eficienta operationala sporita: cheltuieli operationale in scadere cu 5,6% fata de anul 2012, raport cost/venit mentinut la un nivel scazut
 
In anul 2013, sistemul bancar romanesc a continuat sa parcurga o faza de consolidare. In ultimele 12 luni, la nivelul sistemului a avut loc o scadere a volumului creditelor (-4,2%*), determinata de evolutia sectorului corporate, in paralel cu o crestere dinamica a depozitelor (+7,4%*), in special pe piata clientilor companii (+10,1%*).
 
Volumul creditelor brute acordate de BRD clientelei de persoane fizice a atins 17,2 miliarde RON, in crestere cu 1%* (in comparatie cu o scadere de 2%* la nivelul sistemului bancar). Gratie pozitiei de lider in programul “Prima Casa”, volumul creditelor imobiliare a crescut cu 20,4%*, semnificativ peste media pietei (+8.9%*), ceea ce a condus la o crestere cu 1,7 puncte procentuale a cotei de piata. In privinta creditelor corporate, cererea redusa a determinat o scadere de 12,5%* a volumului creditelor brute, pana la 16,3 miliarde RON.
 
Depozitele au inregistrat o crestere semnificativa (+12,8%* comparativ cu +7,4%* pentru intreaga piata). Cu un raport credite/depozite care s-a imbunatatit pana la 76,8% la sfarsitul anului 2013 (- 22 puncte procentuale comparativ cu anul 2012), BRD a continuat sa-si intareasca structura bilantiera si sa-si consolideze gradul de autonomie financiara.
 
Venitul net bancar a scazut cu 6,9% comparativ cu 2012, in special din cauza diminuarii marjei nete de dobanda. Aceasta evolutie a fost determinata in principal de contractia volumului creditelor nete pe segmentul corporate. Venitul net din comisioane a scazut cu 4,7%, in mare masura din cauza incetinirii activitatii de creditare.
 
In anul 2013, banca a reusit sa mentina un control strict al costurilor, care a condus la o reducere cu 5,6% a cheltuielilor operationale, aspect care a permis mentinerea raportului cost/venit la un nivel scazut (47,1%, sub media pietei).
 
In contextul scaderii valorii garantiilor si al cresterii proportiei expunerilor aflate in insolventa, banca si-a consolidat nivelul acoperirii cu provizioane a creditelor neperformante (de la 51,9% in 2012 la 68,9% la sfarsitul anului 2013), efort care s-a tradus printr-un cost al riscului ridicat la nivelul portofoliului de credite pentru IMM-uri.
 
Cu o baza de capital solida, banca pastreaza un nivel confortabil al adecvarii capitalului, de 14,3% (+0,3 puncte procentuale), semnificativ superior cerintelor reglementare.
 
“2013 a fost pentru BRD un an de tranzitie, in mare masura dedicat imbunatatirii organizarii interne si a administrarii riscurilor, precum si intaririi principalelor avantaje competitive – reteaua extinsa, capacitatea de a inova, eficienta operationala ridicata. In esenta, 2013 a fost un an util, din care BRD a iesit mai puternica. BRD priveste 2014 cu incredere si este gata sa acompanieze cresterea economiei romanesti. Condusa de o viziune pe termen lung, BRD a continuat sa investeasca pentru a-si mentine sau consolida pozitia de lider pe multe linii de activitate care ne ofera acum perspective concrete de dezvoltare”, a spus Philippe Lhotte, Presedintele Director General al BRD Groupe Société Générale.
 
Raportul asupra rezultatelor preliminare este disponibil pentru public si investitori pe site-ul web al bancii : www.brd.ro. Copii ale documentelor vor putea fi obtinute, la cerere, gratuit, si la sediul central al BRD - Groupe Société Générale, situat in Bulevardul Ion Mihalache nr. 1-7, sector 1, Bucuresti.
 
(*) Variatii la curs de schimb valutar constant
 
BRD-Groupe Société Générale este cea de-a doua banca din Romania dupa totalul activelor si banca nr. 1 pe piata romaneasca a creditelor sindicalizate. BRD – Groupe Société Générale are 2,3 milioane de clienti si opereaza o retea de 883 de unitati. Cu 2,3 milioane de carduri valide si o retea de acceptare de peste 21.600 de POS-uri si 1.500 de ATM-uri, BRD este banca nr. 1 pe piata romaneasca a cardurilor. Cu operatiuni de factoring de peste 1 miliard de Euro in 2012, BRD este liderul pietei de factoring din Romania. Activele totale ale bancii erau, la sfarsitul anului 2013, de 47,08 miliarde RON.
 
BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 154.000 de angajati in 76 de tari si 32 de milioane de clienti in intreaga lume, in trei activitati-cheie:

Articole asemănătoare