Scroll for more

DISTRICT BRD pentru IMM, programul care accelerează (R)evoluția personală pentru antreprenorii români

Bine ai venit în districtul antreprenorilor!

Aici construim împreună un spațiu sigur, loc de întâlnire pentru toți ce cochetează cu antreprenoriatul, dar și pentru cei care au deja o afacere și vor să o crească, să-și extindă expunerea sau pur și simplu să cunoască alți antreprenori.

Conferințele DISTRICT TALKS, workshop-urile DISTRICT MASTERCLASS și newsletter-ul periodic DISTRICT NEWS își propun să fie împreună catalizatorul unei noi generații de IMM-uri românești, dar și un loc în care sprijinul și oportunitățile reprezintă normalitatea, locul din care pornește și (r)evoluția personală. Pentru că antreprenorii care văd dincolo de provocările zilnice își dezvoltă organizațiile și construiesc în jurul lor comunități sănătoase.

Talks
Masterclass
News

(R)Evoluția personală

Afacerile de succes în care investești sănătos și constant presupun în primul rând o investiție în tine. Când ești bine cu tine, transmiți celor din jurul tău încrederea să construiască mai departe alături de tine.

Poate și tu l-ai rugat pe ChatGPT să-ți facă planul de vacanță

În măsura în care ne folosim de ChatGPT ca de un chatbot - adică îl hrănim cu detalii foarte personale ca să ne dea soluții, să ne sfătuiască, și chiar să dialogheze cu noi - nu doar că permitem inteligenței artificiale să refolosească aceste detalii, ca și cum ar fi fost prietenul nostru de-o viață, dar ne expunem posibilelor scurgeri de date. Într-un exercițiu de autoreglare în relația cu ChatGPT, jurnalista Nicole Nguyen remarcă faptul că sistemul și-a amintit că ei îi plac ouăle, că are un copil pe care-l alăptează sau că o doare frecvent spatele și are nevoie de alternarea de seturi de exerciții fizice. „Cu cât împărtășești mai multe detalii personale cu astfel de boti, cu atât mai mult îți vin în ajutor”, remarcă ea. Astfel, inteligența artificială are la dispoziție rezultate de analize de sânge, fragmente de cărți încă nepublicate oficial sau de codul unor produse software în stadiu de idee. Probabil laolaltă cu planurile de vacanță ale unor milioane de oameni. Poate chiar ale tale. Ce urmează? Să-ți anticipeze nevoia de concediu, de exemplu, și să-ți sugereze vacanțe în funcție de preferințe personale și de contextul psihoemoțional în care te afli. Întocmai ca în relația umană ideală.

Apropo, pe unde te poartă pașii în concediul de anul ăsta?

Irinel Blăniță (51 de ani), din satul Rădești (județul Vaslui), este unul dintre miile de migranți români care muncesc în construcții, în Belgia. Cu banii câștigați, și-a renovat casa, și-a făcut fosa septică (satul nu are canalizare) și și-a susținut cele două fiice în facultate. Fetele i-au simțit lipsa, dar Irinel consideră că n-avea altă opțiune ca să le ofere un viitor mai bun. Povestea lui e doar una dintre cele documentate de jurnaliștii Elena Stancu și Cosmin Bumbuț în proiectul Teleleu.

Fenomenul global al migrației economice a fost, de-a lungul timpului, transpus în fotografii, filme artistice sau documentare, reportaje, articole, cercetări de piață sau statistici. De luna aceasta, fenomenul are un muzeu dedicat și unic totodată - Muzeul Migrației din Fenix, Rotterdam. Aici, peste 100 de artiști spun povești ale migranților de oriunde din lume, sub diverse forme. Dacă vacanța te poartă anul ăsta prin Rotterdam, calcă pragul muzeului ca să cunoști povești asemănătoare cu cea a lui Irinel, dar și zeci de alte povești despre despărțiri, regăsiri, speranțe pentru mai bine sau dor de casă. Muzeul Migrației din Fenix e doar unul dintre cele nou-deschise sau în plan de deschidere în 2025. Un muzeu al grătarului e în curs de preparare în Kansas City. Iar în Gibraltar, vei putea în curând vizita primul muzeu de artă din peninsulă.

Iar dacă vrei să știi care-i faza cu arta contemporană, căutăm împreună răspunsul în caravana Rezidența9 x Fundația9, care urmează să călătorească în anul aniversar numărul 9 în 9 orașe din România: Siret, Brașov, Timișoara, Eforie Sud, Victoria, Sibiu, Suceava, Călărași, Reșița. Ține pasul cu traseul caravanei pe fundatia9.ro și pe pagina de Facebook Rezidența9.

Rezidența9, Scena9 și Școala9 sunt programe coordonate de Fundația9, care se află la intersecția dintre artă contemporană, jurnalism independent și educație continuă.

Fundația9 este fondată și susținută de BRD - Groupe Société Générale.

Investitori în viitor

Investitori în viitor este o rubrică District News în care îi vei întâlni pe cei ca tine. Antreprenori și antreprenoare, experți din domeniile viitorului și deopotrivă cele care au deja rădăcini puternice în peisajul actual de afaceri. Visători. Vizionari. Care dincolo de cifre, vor împărtăși lecții despre leadership, business, suișuri și coborâșuri, în cadrul unui dialog cu Vlad Andriescu, redactor-șef start-up.ro.

Mi-am dat seama, inclusiv din lecturile de business, că dacă îți propui un scop suficient de ambițios, chiar și o ratare a scopului respectiv s-ar putea să însemne un succes. E important pentru antreprenori să-și propună să domine o piață, fie că vorbim de una locală sau internațională.

spune Horia Cardoș, CEO Agroland Group. În acest interviu, Horia povestește impactul pe care l-a avut listarea la bursă de acum cinci ani, cum și-a rafinat modelul de business și de ce nu vrea să facă un exit.

Descoperă mai multe insight-uri în interviu

Antreprenoriat la feminin

Antreprenoriat la feminin este rubrica District News în care explorăm perspectivele diverse și influența pe care o au antreprenoarele în mediul afacerilor din România. În fiecare luna facem stop-cadru pe o serie de subiecte utile pentru femeile care își doresc sau dețin o afacere. Dorim astfel să le încurajăm să creadă în ideile și potențialul lor printr-o rubrică dedicată care să le vină în ajutor, fie că vorbim despre inspirație și explorarea unor povești de succes, accesul la resurse financiare, educație, oportunități de creștere, parteneriate sau dezvoltarea abilităților.

Programe de finanțare, accelerare și oportunități

  • Global Top Tech Mentoring Program 2025 - un program de mentorat organizat de Global Women Techleaders și dedicat sprijinirii femeilor din domeniul STEM, cărora le oferă acces la cursuri online, mentorat și oportunități de dezvoltare profesională, pe baza obiectivelor lor profesionale;
  • Rubik Start - un program de incubare gratuit, desfășurat în mai-iunie (la Piatra Neamț), pentru antreprenorii care fie au o idee și vor să construiască o afacere de impact în jurul ei, fie au o afacere și au nevoie de sprijin ca să o ducă la următorul nivel; include ateliere, mentorat și experiențe practice;
  • WE Lead Food - un curs online de 8 săptămâni (începe pe 2 octombrie), pentru femei lideri din sectorul alimentar, care le ajută să-și consolideze abilitățile de leadership, să-și definească mai clar misiunea profesională și să dobândească încredere în propriul stil de conducere; combină sesiuni de formare, coaching individual, lucrul în grupuri și schimb de experiență cu alte femei din industrie; participarea costă 345 € (preț Early Bird, valabil până pe 30 mai);
  • EEN-POWER-HER - un atelier online intensiv de perfecționare a abilităților de pitching, dedicat antreprenoarelor din rețeaua Enterprise Europe Network, în special CEO, (co)fondatoare sau aflate în poziții de conducere în start-upuri/scale-upuri cu potențial ridicat de creștere; pe 23 septembrie, 10-12 antreprenoare selectate vor susține prezentări de 5 minute, urmate de feedback detaliat din partea unui juriu format din experți și Business Angels; pentru a te înscrie, trebuie să trimiți un rezumat al pitch-ului tău (2 pagini) la caterina.sperandio@handelskammer.bz.it, până pe 20 iunie;
  • The Focused Chaos Circle - Ana-Maria Udriște a lansat înscrierile în această comunitate F2F (women to women), un spațiu pentru femeile care vor să scape de haosul emoțional și neîncredere, ca să poată conduce cu claritate, ușurință și putere reală; te poți înscrie acum pe lista de așteptare și vei fi anunțată când comunitatea își va deschide porțile; locurile sunt limitate;
  • Biblioteca de resurse gratuite pentru antreprenori de pe Antreprenoare.ro - din 2018 încoace, această comunitate susține și unește femeile care fac business în România; pe rafturile virtuale găsești resurse despre mindset, reziliență și dezvoltare personală, planificarea și realizarea obiectivelor de business, educație financiară, branding, marketing și comunicare, resurse umane și nu numai.

Școala mereu deschisă

Indiferent cât timp a trecut de când ți-ai construit afacerea, componenta de învățare trebuie să rămână o constantă în activitatea ta. Fie că vorbim despre cărți, cursuri de business sau specializări, asigură-te că rămâi conectat la realitatea și cerințele pieței.

Departamentul de suport clienți, încotro?

Deja nu mai e un secret că inteligența artificială (AI) s-a instalat confortabil în toate sectoarele de activitate, de la educație la industrii creative, și de la sănătate la retail sau operațiuni bancare. Serviciile de relații cu clienții nu fac excepție. În forma lor de bază, și pentru operațiuni simple, aceste servicii presupuneau interacțiunea cu un operator (uman), introducerea unui mesaj pe o platformă online sau într-o aplicație, la care ți se răspundea punctual. Apoi au apărut chatboții (bine, primul chatbot datează din anii 1960, dar abia după anii 2010 astfel de programe au căpătat amploare). Îi dadeai unui asistent virtual niște detalii sau îi puneai câteva întrebări și el te ajuta cu informații detaliate, cu retururi de produse, cu rezervări sau alte operațiuni mai complexe. Rezolveai niște probleme fără timpi de așteptare și mai eficient. Dar AI a evoluat și, odată cu ea, și serviciile de suport. Au apărut chatboții cu voce umană „care vorbesc și se comportă ca angajatul ideal”. Urmează boți construiți pe profile de utilizatori și gata să-ți ofere suport în mod proactiv. Iar cireasa de pe tort: asistenți care nu doar te ajută, ci-ți anticipează nevoile sau chiar sugerează rezolvări pentru probleme pe care nici nu te gândeai că le-ai putea întâmpina. „Viitorul serviciilor de relații cu clienții nu mai înseamnă un simplu departament, ci o evoluție continuă. Prin intermediul AI, aceasta e în plină desfășurare”, remarcă Sorin Anagnoste, profesor și vicedecan al Facultății de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ).

Cărți și resurse recomandate

  • Business Strategies - Sorin Angnoste (ebook & hardcover)

AntrepreNews

Acum 9 ani, pe 15 mai 2016, se lansa publicația Scena9.ro. Au urmat centrul de cultură contemporană Rezidența9 și, mai apoi, platforma de jurnalism despre soluții în educație Școala9. Împreuna, ele sunt astăzi Fundația9 BRD, un ecosistem viu de idei, voci și curaj cultural. Cu această inițiativă-umbrela, deschisă către colaborare și co-creație, BRD își propunea să susțină liderii și proiectele noii generații de creatori, oferindu-le programe și platforme de afirmare. La aniversarea de 9 ani, rămânem fideli acestei viziuni: Fundația9 lansează Pagina9, o rezidență colaborativă de jurnalism în care tinerii reporteri vor lucra alături de jurnaliști din redacțiile Scena9 și Școala9, învățând să spună povești cu sens, empatie și rigoare.

Mai multe detalii despre program, calendar și înscriere, aici.

În 2024, la Oficiul European de Brevete (OEB) s-au depus 199.264 de cereri de brevete din întreaga lume. Cele mai multe au venit din SUA (47.787), Germania (25.033) și Japonia (21.062). Din Europa a venit cu 0,3% mai multe ca în 2023 și 22% dintre ele au fost depuse de inventatori individuali sau IMM-uri. România a depus 63 de cereri de brevete (+50% YoY), iar 24% dintre ele au inclus cel puțin o femeie inventator, ușor sub media de 25% a statelor membre ale OEB. Cel mai puternic solicitant român a fost, pentru al doilea an consecutiv, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Vrei să înțelegi exact în ce se investesc banii primiți de la Uniunea Europeană? Intră aici și află ce face Europa pentru tine, la nivel regional, social și individual. Apasă pe În regiunea mea și află în ce proiecte au intrat bani europeni, în localitatea sau județul tău de reședință.

În primul trimestru din 2025, 1 din 4 companii din România a intrat în zona „zombi”: avea o situație financiară extrem de instabilă și putea oricând să intre în insolvență/faliment. Cele mai multe probleme sunt în zona IMM-urilor din domenii precum comerțul, transportul și depozitarea, agricultura, turismul și prestarea de servicii. Aceste firme funcționează la limita de avarie și riscă să se închidă oricând, fiind afectate de scăderea vânzărilor, de inflație și de creșterea costurilor operaționale (taxe, costuri de producție, forță de muncă etc.).

Într-o vreme în care avem senzația că totul se sfârșește în jurul nostru, unii consideră că orice sfârșit e un nou început. Asta se încăpățânează să creadă și echipa PressOne, care a lansat recent revista digitală proprie. O poți descărca, aici, în format PDF. Citește-o pe smartphone și descoperă texte pline de emoție care sunt ca o gură de aer în care sfârșitul lumii așa este exorcizat și pus la treabă.

Check-in în District

Scoate agenda și fă loc în ea: ți-am pregătit o selecție de evenimente de business, dar și de profil care să te inspire și unde îți poți găsi parteneri pentru colaborări viitoare.

Evenimente în perioada următoare

26 mai
Conferința „Piața financiar-bancară”

29 mai | hibrid
CEO’s Gala Wall-Street.ro 2025

30 mai | Chișinău
GPeC SUMMIT Republica Moldova

3 iunie | Cluj-Napoca
MAGNETICO. How to attract and retain talents improving employer branding and creating meaningful HR practices 

4-6 iunie | Madrid (Spania)
South Summit

12 iunie | București
DISTRICT Masterclass (Invitation only)