Formular de căutare

Înapoi la Newsroom

Testimoniale EuroAntreprenor

15 Dec 2022

Menirea diviziei Euromentor de a promova dezvoltarea unui sector de afaceri mai sănătos și sustenabil s-a reflectat în poveștile a numeroși antreprenori în ultimii 15 ani. De la IMM-uri și până la marile întreprinderi, companiile ce au beneficiat de susținerea celor 9 experți BRD în procesul de accesare a fondurilor nerambursabile au ales să își împărtășească poveștile.

O parte semnificativă a beneficiarilor programelor de finanțare nerambursabilă activează în sectorul agricol, și am ales trei EuroAntreprenori care să ne răspundă la câteva întrebări despre experiențele lor în această călătorie. Răduleț Cornelia, din partea Land Andrei Cereal, a pus accentul pe răbdarea necesară în timpul procesului de aplicare, iar Cârstea Mihăiță, din partea fermei Cârstea V. Mihăiță, ne-a povestit despre momentul în care s-a îndrăgostit de agricultură, în copilărie. Al treilea antreprenor, Lupu Petre, din partea cooperativei agricole Timpuri Noi Unirea, a împărtășit cu noi povestea dragostei pentru pământ, moștenită din generație în generație.

Ce te-a motivat să devii antreprenor?

Cârstea Mihăiță: Pasiunea pentru tractoare m-a motivat să dezvolt această afacere. Încă din liceu mergeam pe câmp unde arau tractoarele de la vechiul SMA din Bălteni și mă rugam de șoferi să mă lase să mă urc în tractor. Ulterior, la finalizarea studiilor, tatăl meu a cumpărat un tractor din economiile familiei, întrucât nu a mai reușit să scape de insistențele mele și ale fratelui meu. Treptat, am luat și al doilea utilaj și am început să prestăm servicii oamenilor care nu aveau cu ce să își lucreze terenul. Ulterior, am ajuns să luăm terenurile respective în arendă.

Lupu Petre: Dorința de a deveni antreprenor mi se trage din de dragostea pentru pământ, moștenită din familie. În fermă nu am dispus de utilaje performante, iar în urma discuțiilor am hotărât să avansăm pe plan tehnologic. După ce am schimbat utilajele vechi, am dispus de o tehnologie care nu doar că ne permite să efectuăm lucrările în timpul optim, dar și generează creșteri semnificative ale producției.

Așteptări versus realitate în antreprenoriat – care a fost experiența ta?

Răduleț Cornelia: Nimic nu se obține repede sau ușor și tot timpul apar noi provocări ce trebuie depășite, așa că înarmează-te cu răbdare și bazează-te pe consultanța specialiștilor. Procesul este unul minuțios și de durată, de aceea trebuie să îl abordezi cu răbdare și optimism.

Cârstea Mihăiță: Nu a fost deloc ușor la început, însă faptul ca îmi place ceea ce fac m-a determinat să continui și să dezvolt această afacere. Sunt o fire deschisă și împărtășesc informațiile și cunoștințele cu partenerii din agricultură. Sunt adeptul unei tehnologii corecte a culturii, a investiției în dezvoltarea unor culturi frumoase. Cea mai importantă lecție învățată a fost să gestionez foarte bine banii încasați, deoarece fiind o activitate sezonieră, trebuie să știi să îți gestionezi resursele financiare pentru a putea să înființezi și următoarea cultură. Din păcate, este un lucru pe care unii mici fermieri nu l-au înțeles, iar atunci când încasează fac anumite investiții care nu sunt neapărat necesare. 

De ce te-ai hotărât să aplici pentru fonduri nerambursabile? 

Răduleț Cornelia: Am decis că pasul necesar pentru dezvoltarea afacerii este aplicarea la un program de finanțare nerambursabilă ce ar permite îmbunătățirea performanței economice și modernizarea fermei prin achiziția de utilaje și echipamente agricole eficiente, ceea ce ne-ar oferi un avantaj competitiv

Cârstea Mihăiță: A durat ceva timp până m-am hotărât să aplic pentru aceste fonduri, întrucât mi-a plăcut să construiesc din surse proprii, să nu depind de alte persoane. Însă, perspectiva mea s-a schimbat treptat, odată ce am văzut multe exemple de fermieri care au reușit să acceseze fondurile necesare. Așadar, împins de prieteni și de cunoștințe, am aplicat pentru un program de finanțare nerambursabilă. A mai fost un lucru care m-a determinat să aplic: ritmul de schimbare a dotărilor de care dispun tractoarele, care ne ajută să economisim timp, combustibil și asigură respectarea termenelor de execuție.

Care sunt cele mai des întâlnite provocări în procesul de accesare a fondurilor nerambursabile și cum le depășești? 

Lupu Petre: Modificarea frecventă a ghidului solicitantului, necesar pentru depunerea unui proiect și birocrația exagerat de voluminoasă sunt principalele provocări în procesul de accesare a fondurilor nerambursabile. Acestea pot fi depășite, totuși, prin comunicarea frecventă cu un consultant.

Cârstea Mihăiță: Fiind primul program pe care l-am accesat, birocrația a fost un element care a îngreunat semnificativ procesul. Alte provocări au fost legate de condițiile impuse de autorități, termenele îndelungate de livrare ale furnizorilor și legislația care lasă loc de interpretări. Din fericire, expertul BRD care a fost alături de noi în acest proces a reușit să ne ajute să depășim aceste greutăți, iar consultanța acestuia de calitate a dus la implementarea cu succes a proiectului.

Spune-ne un exemplu concret de creștere a afacerii tale după aplicarea la fonduri nerambursabile prin programul Euromentor.

Răduleț Cornelia: Afacerea s-a dezvoltat prin creșterea productivității, cauzată de utilizarea utilajelor performante. Am reușit să reducem timpul aferent desfășurării diverselor activități agricole (arat, discuit, însămânțat, recoltat etc) și să scădem costurile cu inputurile aferente fiecărui ciclu al producției.

Lupu Petre: „Orice drum începe cu primul pas!”. Am început totul cu o ușoara temere, dar cu încredere în Dumnezeu știm că totul va fi bine. Ne-a fost greu la început, dar am fost uniți și știm unde vrem să ajungem. Modernizările derulate în urma investiției ne aduc cu un pas mai aproape de acel vis.

Cârstea Mihăiță: Utilajele moderne și performante pe care am reușit să le achiziționez în urma programului cu fonduri nerambursabile au contribuit la dezvoltarea afacerii prin eficiență crescută și productivitate îmbunătățită. 

Articole asemănătoare

Anunț privind inițierea procedurii de retragere a acționarilor minoritari ai ZENTIVA S.A.

  Anunț privind inițierea procedurii de retragere a acționarilor minoritari ai ZENTIVA S.A....

află detalii

REZULTATELE GRUPULUI BRD LA FINALUL PRIMELOR 9 LUNI ALE ANULUI 2024

ACTIVITATE COMERCIALĂ DINAMICĂ, CONTRIBUȚIE CU IMPACT PENTRU ECONOMIE Comunicat de presă B...

află detalii