Formular de căutare

Înapoi la Newsroom

Femeia Antreprenor vs. Start-up Nation: tot ce trebuie să știi pentru anul viitor

25 Nov 2022

Aproape 12.000 de persoane s-au înscris anul acesta în programele naționale de finanțare cu fonduri nerambursabile Femeia Antreprenor și Start-up Nation. Concurența a fost semnificativă, mai ales în cazul planurilor de afaceri conduse de femei. Dacă anul acesta nu ai apucat să aplici, dar te gândești că anul viitor este șansa ta, e important să te pregătești din timp pentru procesul de accesare a fondurilor.


Cele două inițiative, ambele proiecte naționale multianuale, finanțate de la bugetul de stat, au fost lansate pentru a veni în sprijinul antreprenorilor români ce dețin întreprinderi mici și mijlocii, aflate în diferite etape de dezvoltare a activității lor economice. Atât Femeia Antreprenor, cât și Start-up Nation, sunt implementate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, fie prin intermediul Agențiilor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE), fie prin băncile partenere, precum BRD Groupe Société Générale.


Pentru a te asigura că planul tău de afaceri este eligibil, sunt mai multe aspecte pe care trebuie să le iei în considerare în procesul de accesare. Sprijinul unui expert în fonduri nerambursabile are un rol esențial în acest proces, asigurând identificarea celor mai bune oportunități de finanțare pentru planul tău de afaceri.


Divizia Euromentor, dezvoltată de BRD, cuprinde nouă astfel de experți, ce își pun experiența la dispoziția antreprenorilor pentru accelerarea absorbției fondurilor nerambursabile, indiferent de dimensiunea afacerii lor. Specialiștii sunt pregătiți să îndrume și să susțină antreprenorii la fiecare pas: analizarea planului de afaceri, adaptarea strategiei de finanțare conform necesităților acestuia, îndeplinirea criteriului de cofinanțare a cheltuielilor eligibile și/sau neeligibile prin produse de creditare specifice. Euromentorii pot asigura, de asemenea și o verificare în prealabil a încadrării clienților săi în criteriile de eligibilitate specifice programelor. Dar care sunt, mai exact, criteriile principale ale programelor Start-up Nation și Femeia Antreprenor?


Start-up Nation

Obiectivul programului național este de a stimula înființarea și dezvoltarea IMM-urilor, îmbunătățirea performanțelor economice ale planurilor de afaceri în mod durabil, incluziv și sustenabil, prin inovare și pregătire antreprenorială, bazată pe digitalizare.


Pentru ediția de anul acesta a programului de finanțare națională, au putut aplica companiile înființate odată cu 1 ianuarie care își doresc dezvoltarea prin investiții legate de achiziționarea spațiilor de lucru, producție sau prestare servicii, echipamentelor tehnologice sau mijloacelor de transport și plata salariilor sau utilităților. Fondurile mai pot fi folosite pentru plata serviciilor de contabilitate, a chiriei spațiului comercial sau pentru achiziționarea cursurilor de dezvoltare a abilităților antreprenoriale. Inclus în program este și un voucher de digitalizare, ce prevede acoperirea cheltuielilor legate de site-ul companiei, a magazinului online, echipamente IT sau diferite produse software


Antreprenorii care aplică pentru fondurile prevăzute în cadrul programului trebuie să își asume crearea și menținerea locurilor de muncă din companie. Valoarea ajutorului nerambursabil este condiționată de numărul de locuri de muncă pe care antreprenorii le vor crea și menține. 


În cazul unui singur post, Alocația Financiară Nerambursabilă (AFN) va reprezenta un cuantum de maximum 100.000 de lei pentru fiecare beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile. Antreprenorii ce se angajează să mențină două locuri de muncă în compania lor pot accesa fonduri de până la 200.000 de lei pentru fiecare beneficiar, cu condiția ca suma să reprezinte maximum 95% din cheltuielile prevăzute în planul de afaceri.


Un expert în accesarea fondurilor nerambursabile te poate sprijini în acest proces, identificând categoriile pentru care planul tău de afaceri ar fi eligibil și analizând fezabilitatea implementării proiectului, astfel asigurând calitatea dosarului în momentul aplicării și implicit la momentul decontorii cheltuielilor, evitând astfel surprize neplăcute. Un Euromentor BRD are rolul de a te ajuta în tot acest proces prealabil depunerii dosarului dosarului, ca să ai o aplicație solidă și să poți accesa fondurile potrivite pentru afacerea ta, cu ajutorul firmelor de consultanță.


Femeia Antreprenor

Programul a fost lansat în 2022 și se va desfășura pe parcursul a cinci ani, scopul principal fiind promovarea egalității economice de gen. Dezvoltarea mediului de afaceri și creșterea economică a sectorului antreprenorial românesc prin bugetarea de gen pot fi atinse atât prin măsurile inclusive ale companiilor, cât și prin prioritizarea politicilor ce sprijină femeile în câmpul muncii de către autorități. Femeia Antreprenor este o inițiativă menită să stimuleze și să sprijine înființarea și dezvoltarea structurilor economice private, înființate și conduse de către femei.


Concurența a fost acerbă anul acesta, fiind înscrise aproximativ 10 persoane pentru fiecare loc finanțabil. Dacă te gândești să aplici pentru sesiunea de înscrieri de anul viitor, este important să iei în calcul mai multe aspecte.


Unul dintre cele mai importante criterii de eligibilitate este, desigur, ca în cadrul companiei cel puțin unul dintre asociați să fie femeie, deținând minimum 50% dintre acțiuni.


Fondurile accesate în cadrul programului pot fi folosite pentru achiziționarea echipamentelor tehnologice, a mijloacelor de transport necesare derulării activității, spațiului de lucru sau pentru prestarea de servicii. Mai mult, similar cu Start-up Nation, în cadrul programului este inclus și un voucher de digitalizare, menit să acopere cheltuielile legate de achiziționarea echipamentelor IT, produselor software sau pentru dezvoltarea site-ului companiei.


În ceea ce privește valoarea sumelor pe care le poți accesa, mecanismul este și el unul similar cu cel propus de Start-up Nation. Antreprenoarele ce își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă în cadrul companiilor lor dispun de o sumă de maximum 100.000 de lei pentru fiecare beneficiar, în timp ce pentru crearea a două locuri de muncă, suma crește la 200.000 de lei. În ambele cazuri, valoarea fondurilor primite nu poate să depășească 95% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului


În procesul de accesare a fondurilor nerambursabile naționale, rolul băncii partenere este esențial: aceasta facilitează înființarea conturilor special destinate încasării sumelor, dar și plata efectivă către antreprenor. Printre altele, banca mai asigură certificarea cheltuielilor realizate de beneficiari și întocmirea proceselor verbale aferente.


Chiar dacă un plan de afaceri este acceptat într-un program de finanțare națională, de multe ori sunt necesare fonduri suplimentare pentru implementarea viziunii antreprenoriale. În acest caz, Euromentorii pot să identifice cele mai bune soluții de finanțare, adaptate la fiecare proiect în parte, prin acordarea de credite punte sau credite de co-finanțare

În funcție de regiunea din care vii, serviciile de consultanță ale echipei de Euromentori sunt disponibile în zonele:
•    Vest: Arad, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș;
•    Nord-Vest: Satu-Mare, Maramureș, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud;
•    Centru: Alba, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu;
•    Sud-Vest: Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinți, Olt;
•    Sud-Est: Vrancea, Galați, Tulcea, Brăila, Constanța, Buzău;
•    Sud: Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman;
•    Nord-Est: Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui;
•    București.

Poți găsi consultatul potrivit pentru businessul tău chiar pe site-ul BRD-Euromentor

Articole asemănătoare