Formular de căutare

Înapoi la Newsroom

Revenire pe profit, cu o imbunatatire sustinuta a profilului de risc

11 Feb 2015

Principalii indicatori financiari ai BRD-Groupe Société Générale la 31 decembrie 2014 la nivel individual, in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS):
 

In anul 2014, sectorul bancar romanesc a continuat sa se confrunte cu o cerere slaba de credite in pofida nivelului scazut al dobanzilor. Piata a inregistrat un declin al soldului creditelor brute (-3,1%*) in ultimele 12 luni, determinat insa si de operatiunile de stergere de creante, iar depozitele au crescut (+7,9%*), in special pe segmentul companiilor (+10,7%*).
 
Soldul creditelor nete acordate de BRD persoanelor fizice a atins 16,2 mld RON, in crestere cu 0,3%* fata de luna decembrie 2013, sustinut de dezvoltarea continua a portofoliului de credite pentru locuinte. Banca a inregistrat, in plus, o performanta solida in ceea ce priveste creditele nou-acordate (+85% fata de anul 2013). In ceea ce priveste creditele acordate companiilor, cererea slaba si concurenta puternica au dus la un declin de 11,6%* al soldului net, pana la 10,2 mld RON.
 
Banca a continuat sa isi consolideze baza extinsa de depozite, care s-a stabilizat la 36 mld. RON, prin favorizarea atragerii de depozite de la persoane fizice, reprezentand cele mai stabile surse de finantare. Economiile persoanelor fizice au crescut cu 8%* in anul 2014, avans care se situeaza peste nivelul pietei. Cu o rata credite nete/depozite de 73,4% la sfarsitul anului 2014 (-3,4 pp fata de sfarsitul anului 2013), BRD si-a reconfirmat pozitia financiara solida si si-a intarit gradul de autonomie financiara. In consecinta, banca are capacitatea de a-si extinde semnificativ portofoliul de credite atunci cand cererea se va redresa.
 
Venitul net bancar s-a redus cu 8,4% comparativ cu anul 2013, influentat in principal de contractia marjei nete de dobanda. Aceasta evolutie a fost cauzata in special de soldul mai scazut al creditelor pentru companii. Sustinute de venituri in crestere din activitati de investment banking si servicii de custodie si depozitare, veniturile din comisioane au ramas stabile, in ciuda activitatii mai slabe de creditare. Veniturile din alte activitati bancare au fost mai mici ca urmare a unor venituri nerecurente inregistrate in anul 2013 (castiguri mai mari din evaluarea portofoliului de swap-uri valutare).
 
BRD a continuat sa implementeze masuri de optimizare a costurilor care au determinat o reducere a cheltuielilor operationale cu 2,9% comparativ cu anul 2013. Raportul cost/venit a fost de 50,2%.
 
Banca a reusit sa reduca rata creditelor neperfomante (de la 24,9% la sfarsitul anului 2013 la 20,3% la sfarsitul anului 2014) in principal datorita implementarii unei politici active de stergere si vanzare de creante, in acelasi timp imbunatatind gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (de la 69% la sfarsitul anului 2013 la 71% la sfarsitul anului 2014). Costul net al riscului a scazut cu 43% fata de anul 2013 cu evolutii favorabile pe ambele segmente, companii si persoane fizice.
 
Prin mentinerea unui nivel solid al rezervelor de capital, BRD are un indicator confortabil de solvabilitate de 17% (Basel III) fata de 14,2% in anul 2013 (Basel II), semnificativ superior cerintelor reglementare.
 
“Anul 2014 a marcat un punct de cotitura pentru BRD, in care banca a revenit pe profit reusind in acelasi timp sa isi imbunatateasca profilul de risc si eficienta operationala. In anul 2015, BRD va continua sa se bazeze pe soliditatea modelului sau de banca universala si pe capacitatea de a oferi solutii inovatoare si servicii personalizate unei baze largi de clienti. Mai mult ca niciodata, BRD are ambitia de a se pozitiona printre principalii actori economici care asigura conditiile revenirii investitiilor“, a declarat Philippe Lhotte, Presedintele Director General al BRD.
 
Raportul asupra rezultatelor preliminare este disponibil pentru public si investitori pe site-ul web al bancii: www.brd.ro incepand cu ora 09:00. Copii ale documentelor vor putea fi obtinute, la cerere, gratuit la sediul central al BRD - Groupe Société Générale, situat in Bulevardul Ion Mihalache nr. 1-7, sector 1, Bucuresti.
 
(*) Variatii la curs valutar constant
 
BRD-Groupe Société Générale este cea de-a doua banca din Romania dupa totalul activelor si banca nr. 1 pe piata romaneasca a creditelor sindicalizate. BRD - Groupe Société Générale are 2,2 milioane de clienti si opereaza o retea de aproximativ 860 de unitati. Cu aproape 2,2 milioane de carduri valide si o retea de acceptare de peste 25 000 POS-uri si 1 500 ATM-uri, BRD este banca nr. 1 pe piata romaneasca a cardurilor. Cu operatiuni de factoring de peste 918 milioane de Euro in 2013, BRD este liderul pietei de factoring din Romania. Activele totale ale bancii erau, la sfarsitul anului 2014, de 45,18 miliarde RON.

BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 148 000 de angajati in 76 de tari si 32 de milioane de clienti in intreaga lume, in trei activitati-cheie:

Articole asemănătoare