Formular de căutare

Înapoi la Newsroom

REZULTATELE GRUPULUI BRD ÎN PRIMELE 9 LUNI ALE ANULUI 2018: PERFORMANȚĂ OPERAȚIONALĂ SOLIDĂ ȘI CREȘTERE SUSŢINUTĂ A VENITURILOR

07 Nov 2018

Principalii indicatori financiari ai BRD-Groupe Société Générale la 30 septembrie 2018 la nivel consolidat, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS):


Performanță comercială dinamică


Piața creditelor din România a crescut în termeni nominali cu +5,3%* la finalul lunii septembrie 2018, susținută de performanța pozitivă continuă pe segmentul persoanelor fizice (+8,9%* an pe an), în contextul creșterii venitului disponibil, în timp ce avansul pe segmentul companiilor rămâne modest (+1,8%* an pe an). Creșterea depozitelor, mai mari cu +9,4%* la finalul lunii septembrie 2018 față de anul precedent, rămâne ridicată pe ambele segmente: persoane fizice și companii.
În acest context, dinamica pe plan comercial a BRD a continuat să fie pozitivă. Gradul de echipare a clienților persoane fizice (număr mediu de produse pe client activ) a crescut la 4,25 de la 4,16 la finalul lunii septembrie 2017. Stocul de contracte de internet și mobile banking pentru clienții persoane fizice a ajuns la 1,51 milioane, +16% față de anul precedent, contractele mobile banking crescând într-un ritm foarte rapid (stocul de contracte MyBRD Mobile a crescut cu +39% an pe an). Platformele de online banking au fost în continuare dezvoltate, aducându-se în primele noua luni ale anului 2018, noi îmbunătățiri funcționalităților deja existente, în special pentru facilitarea plăților de facturi și subscrierii online de unități de fond.  
Creditele nete au crescut cu +1,5%* în comparație cu finalul lunii septembrie 2017 susținute de dinamica pozitivă a portofoliului retail. Creditele pe segmentul retail și-au menținut tendința pozitivă, înregistrând o creștere de +4,3%* față de aceeași perioadă a anului trecut, determinată în special de avansul creditelor pentru locuințe (+8,3%* an pe an). În contextul creșterii ratelor de dobândă și gestionării prudente a riscului, volumul creditelor non retail a înregistrat o creștere de +1,7%* în comparație cu finalul lunii decembrie 2017.
Depozitele clienților au înregistrat o creștere de +1,5%* față de perioada similară a anului precedent, determinată de depozitele retail mai mari cu +6,7%* an pe an, pe fondul avansului înregistrat de conturile curente ca urmare a majorării veniturilor disponibile. Indicatorul credite nete/ depozite a fost de 69,0% la finalul lunii septembrie 2018, stabil în comparație cu finalul lunii septembrie 2017.   

 

Ritm susținut de creștere a veniturilor


În primele nouă luni ale anului 2018, veniturile au înregistrat o dinamică solidă și au crescut cu +11,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, la 2.289 milioane RON, susținută atât de veniturile nete din dobânzi, cât și de veniturile neaferente dobânzilor. Veniturile nete din dobânzi au crescut cu +15,5% în dinamică anuală, susținute de volume mai mari pe segmentul retail (valoarea medie a stocului de credite a crescut cu 6,9%, iar a depozitelelor cu 5,2%) si rate de dobândă la lei în creștere. Veniturile neaferente dobânzilor au înregistrat o creștere anuală de +4,2% beneficiind de majorarea volumelor de tranzacții, activitate de custodie dinamică și rezultat din tranzacționare mai mare.
Cheltuielile operaționale au crescut cu +3,9% în dinamică anuală, reflectând majorarea costurilor cu forța de muncă și costurile în legătură cu proiectele de transformare a băncii. Avansul cheltuielilor cu personalul de 9,4% an pe an a fost determinat în principal de ajustarea pachetelor de compensații, în contextul presiunilor din piața muncii. Alte cheltuieli, excluzând costurile reglementare (contribuțiile la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi Fondul de Rezoluţie) au fost mai mari cu +5,9%, determinate în principal de creșterea cheltuielilor IT ca urmare a investițiilor ridicate determinate de proiectele de transformare a băncii. Contribuţia cumulată la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie s-a înjumătăţit faţă de anul trecut.
Performanța operațională s-a îmbunătățit semnificativ față de anul precedent, rezultatul operațional brut fiind mai mare cu 18,9%, reflectând capacitatea solidă de generare a veniturilor. Indicatorul cost/venit s-a îmbunătățit cu 3,4 puncte procentuale față de perioada similară a anului trecut (48,2% față de 51,6% în primele 9 luni ale anului 2017).
Grupul BRD a înregistrat un cost al riscului pozitiv de 170 milioane RON în primele 9 luni ale anului 2018, ce reflectă calitatea portofoliului de credite. Față de anul precedent, costul riscului pozitiv s-a diminuat cu -37,6% ca urmare a elementelor nerecurente semnificative înregistrate în prima jumatate a anului 2017 (despăgubiri din asigurări și vânzări de credite neperformante de 272 milioane RON în primele nouă luni ale anului 2017 față de 95 milioane RON în primele 9 luni ale anului 2018). Rata creditelor neperformante a scăzut la 5,8% la finalul lunii septembrie 2018 față de 8,1% la finalul lunii septembrie 2017, în timp ce gradul de acoperire s-a menținut ridicat la 73,1% în comparație cu 75,0% la finalul lunii septembrie 2017 (toți indicatorii conform metodologiei ABE).
În acest context, profitul net la nivelul grupului BRD a fost de 1.142 milioane RON în primele 9 luni ale anului 2018, în creștere cu 7,1% față de anul precedent (+28,2% excluzând elementele nerecurente) pe fondul dinamicii comerciale pozitive continue, îmbunătățirii performanței operaționale și al costului net al riscului pozitiv. Rentabilitatea capitalurilor proprii a ajuns la 20,9% în primele nouă luni din 2018 (19,7% fără luarea în calcul a elementelor nerecurente).
Rata de adecvare a capitalului la nivelul BRD a rămas la un nivel confortabil, 19,4% la finalul lunii septembrie 2018 (la nivel individual, conform Basel 3), față de 18,5% la finalul lunii septembrie 2017, poziționând în mod favorabil banca pentru continuarea creșterii.
 “În primele nouă luni ale anului 2018, Grupul BRD a obținut rezultate foarte solide, ce reflectă dinamica comercială pozitivă și performanța operațională robustă. Creșterea a fost susținută de avansul volumelor de credite și depozite pe segmentul retail, de intensificarea tranzacțiilor, în timp ce utilizarea tot mai ridicată a soluțiilor de bancă la distanță confirmă eforturile continue de a îmbunătăți oferta noastră digitală”, a declarat François Bloch, Directorul general al BRD Groupe Société Générale.
Rezultatele financiare ale Grupului BRD la finalul primelor nouă luni ale anului 2018 sunt disponibile pentru public şi investitori pe site-ul web al băncii, www.brd.ro, începând cu ora 09:00. Copii ale documentelor vor putea fi obţinute, la cerere, gratuit, la sediul central al BRD - Groupe Société Générale, situat în Bulevardul Ion Mihalache nr. 1-7, sector 1, Bucureşti.

 

(*) Variatii la curs valutar constant

BRD - Groupe Société Générale operează o reţea de 745 de unităţi. BRD ocupă o poziţie importantă pe piaţa românească a cardurilor, cu aproximativ 2,4 milioane de carduri şi o reţea de acceptare de aproximativ 28 000 POS-uri şi aproximativ 1 500 ATM-uri. Activele totale ale băncii erau, la finalul lunii septembrie 2018, de 53,0 mld RON.

BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 147 000 de angajaţi în 67 de ţări şi peste 31 de milioane de clienţi în întreaga lume, în trei activităţi-cheie:

Retail banking în Franţa
Retail banking internaţional, asigurări şi servicii financiare pentru segmentul corporate
Polul Mari Clienţi şi Soluţii pentru Investitori.

www.brd.ro; facebook;

Articole asemănătoare

BRD OFERĂ INTERNET ȘI MOBILE BANKING FĂRĂ COSTURI, TIMP DE TREI LUNI, CLIENȚILOR PERSOANE FIZICE

În contextul epidemiei de Covid-19, și pentru a sprijini măsurile de prevenție a răspândirii bolii, ...

află detalii

Rezultatele Grupului BRD În Primul Trimestru Al Anului 2018: Profit Net De 414 Milioane RON

Principalii indicatori financiari ai BRD Groupe Société Générale la 31 martie 2018 la nivel consolid...

află detalii

Rezultate H1-2017: venit net în creștere cu +97%

Principalii indicatori financiari ai BRD-Groupe Société Générale la 30 iunie 2017 la nivel consolida...

află detalii