Formular de căutare

Drumul Banilor
Cum să faci cumpărături deștepte

Cum să faci cumpărături deștepte

Cumpărăturile istețe sunt acele cumpărături prietene cu bugetul tău personal. Cele care te ajută să economisești bani, atunci când cheltui, și cele care te bucură pe termen lung. 
Un cumpărător deștept este cel care NU rămâne „cu mai multă lună la final de salariu” și care nu face cumpărături sub impuls, pe care le regretă a doua zi (că i-au făcut gaură în portmoneu, sau a luat ceva de care chiar nu avea nevoie și nici nu va folosi). 

Sunt reguli de care ar trebui să ținem cont?


Sunt două tipuri de cumpărături – pentru nevoi și pentru dorințe. Sunt cumpărături pentru traiul de zi cu zi, cumpărături în care raportul calitate-preț trebuie să fie unul corect. Și cumpărături care ne aduc nouă bucurii. Însă pentru toate trebuie să alocăm bani în bugetul personal, din timp, pe fiecare categorie de cheltuială.


Nu pleca la cumpărături cu mai mulți bani decât ai nevoie, indiferent ce metodă de plată folosești (numerar sau card). Îți impui astfel o primă limitare. Când ai bani cash la tine, e mai ușor să vezi cum se împuținează banii din portmoneu și s-ar putea să ai mai ușor rețineri în a cheltui. Dar și pe card sau telefon poți aplica câteva trucuri care să te facă să conștientizezi cum se duc banii. În primul rând, pui separat pe un card doar suma pe care ți-ai propus să o cheltui și nu îți transferi mai mulți bani decât în cazuri extreme.  Apoi, setează-ți alerte pe telefon care să te notifice la fiecare plată (cât pleacă de pe card și care este suma, soldul care ți-a mai rămas acolo).


Lista de cumpărături este esențială. Nu pleca la magazin fără ea și nu te abate de la listă. Preferabil este să mergi o dată pe săptămână și să cumperi tot ce îți trebuie pentru săptămâna care urmează. Dacă te duci zilnic la cumpărături, sigur vei cumpăra și lucruri care nu îți trebuie, sau din care vei folosi puțin și restul lași să se strice prin frigider.


Planifică, fă-ți chiar un rețetar pentru întreaga săptămână care urmează. Gândește-te ce vrei să mănânci la fiecare masă. Te uiți mai întâi ce mai ai prin frigider și cămară și te gândești ce gătești cu ele – sunt și aplicații pe mobil, unde introduci ingredientele de care dispui și primești sugestii de rețete. Apoi, pui pe lista de cumpărături doar ce îți lipsește, în cantitățile de care ai nevoie (mai ales pentru produsele perisabile). Și transformă gătitul în ceva distractiv – poți să inviți prietenii pe la tine, ascultați o muzică bună și pregătiți cina sau câteva conserve pentru familie.


Evită să faci cumpărături din plictiseală sau când ești flămând sau obosit. Fiindcă vei fi tentat să pui în coș tot ceea ce îți iese în cale. Iar, când ajungi acasă, s-ar putea ca multe să nu le consumi și să ajungă la coșul de gunoi. Sau lucruri pe care nu le porți ajung să zacă prin dulapuri, ceea ce înseamnă risipă de bani.


Regula de 24 ore sau ”testul timpului”: amână cumpărăturile importante pentru a doua zi. Dacă atunci nu mai ai nevoie de ele, sau nu ți le mai dorești la fel de mult, sunt șanse mari să te feliciți că ai rezistat tentației de a cheltui bani.


Compară înainte de a cumpăra,  indiferent că faci cumpărături online sau în magazin. Compară nu doar prețul, ci și caracteristicile tehnice pentru anumite produse, calitatea materialelor folosite, cât sunt de rezistente. Caută recenzii online, comentarii ale altor persoane care le-au testat. Să vezi dacă merită achiziția. Doar așa poți pune în balanță plusurile și minusurile, vei lua cea mai bună decizie pentru tine și te vei bucura pe termen lung de achiziție.


Sunt nenumărate comparatoare online, pentru toate tipurile de produse și servicii. De exemplu, pe monitorulpreturilor.ro (dezvoltat de Consiliul Concurenței) poți compara prețurile la produse alimentare și carburanți auto, oferite de comercianții din zona ta. Pe site-ul anre.ro poți compara ofertele furnizorilor de energie electrică și gaze naturale din orașul tău. Pe comparatorul bancar finzoom.ro poți compara produsele și serviciile oferite de toate băncile din România (credite, carduri, economii și investiții).


Testează înainte de a cumpăra,  acolo unde se poate, și nu uita că ai dreptul de a cere repararea bunurilor neconforme sau înlocuirea acestora (dacă nu sunt reparate în 15 zile). Produsele cumpărate online le poți returna în 14 zile (de la data de la care le-ai primit), dacă este ceva ce nu îți place, nu folosești, nu este așa cum te-ai așteptat, sau dacă te-ai răzgândit.


Urmărește reducerile, cumpără în extrasezon.  Economisește bani făcând cumpărăturile pentru haine, încălțăminte, gadgeturi în sezonul de reduceri. Cardurile de loialitate de la diferite magazine îți pot aduce și ele bonusuri. Interesează-te din timp care sunt reducerile și profită de ele.


Însă mare atenție. Nu cumpăra ceva doar pentru că este la reducere. Dacă nu ai nevoie de acel lucru, nu contează că este redus 80%. Vei risipi acei 20% dându-i pe ceva care nu îți trebuie.


Evită să cumperi la îndemnurile altora. Promoterii din magazine au tactici foarte bune să te facă să îți dorești brusc ceva de care nu ai neapărat nevoie. Îți dau să guști, să testezi, îți oferă ceva pentru a te convinge să cumperi pe loc. Este bine să eviți să iei decizia de cumpărare în acel moment. La fel și magazinele, prin poziționarea mărfii, a luminii, îți vor scoate în evidență acele produse pe care vor să le vândă cu prioritate și care, de obicei sunt și mai scumpe. Încearcă să nu te lași păcălit.


Și alegerea anturajului, a persoanelor cu care mergi la cumpărături contează. Iar acestea pot să te influențeze pozitiv sau negativ. Este bine să pleci la cumpărături cu o persoană mai puțin cheltuitoare decât tine. Sau cu o persoană care îți spune sincer dacă te avantajează ceva cu adevărat sau nu, atunci când probezi produsul. Dă-te ”un pas înapoi” și gândește-te dacă de acel produs ai nevoie sau ți-l dorești TU foarte mult.


Iar dacă descoperi că tot timpul îți dorești ceva nou, mai pune-ți și alte tipuri de limitări. De exemplu, la fiecare produs nou de îmbrăcăminte sau încălțăminte donează ceva vechi sau pe care îl ai deja în dulap. Astfel te asiguri că nu vei regreta achiziția și vei și purta ceea ce achiziționezi.


Cumpărăturile de plăcere NU se fac pe credit! Nu te împrumuta niciodată pentru distracție sau pentru o vacanță. Pentru plăceri, economisește din timp bani ca să te poți bucura mai mult de ele.

Irina Chițu este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști români specializați în domeniul bancar și al educației financiare.  În 2006, Irina a lansat, pentru consumatorii de produse financiar-bancare, comparatorul FinZoom.ro. Irina participă la dezbateri TV si online, conferințe, susține cursuri de educație financiară, implicându-se activ în proiecte de educație alături de presa de specialitate, asociațiile de consumatori si instituțiile financiare.
 

Inchide articolul

Articol de opinie

Să cumperi doar când și cât ai nevoie

Am început să alerg consistent undeva la mijlocul anului 2009. Primii mei kilometri i-am făcut într-o pereche de pantofi Adidas din pânză și cam după 2 luni, când am ajuns să pot alerga legat 5 kilometri, am început să am niște dureri cumplite de tibie la fiecare bătaie a piciorului.

Mi-am comandat atunci de pe Amazon o carte despre alergare scrisă de un american pe nume Jack Daniels (da, ca whisky-ul), o carte pe care o folosesc și azi pentru planurile mele de antrenament.

Am aflat din ea două lucruri importante legate de situația despre care am vorbit la începutul acestui post: primul e că teama cea mai mare a atletului e cea de accidentare și al doilea e că atunci când depășești 20 de kilometri alergați pe săptămână ai nevoie de echipament specializat.
 

 

Mi-am luat atunci de la Intersport niște pantofi cu gel de la Asics după ce oamenii de acolo mi-au analizat modul în care calcă piciorul meu (pronația) și mi-au recomandat un model anume, specific călcăturii mele.

A fost o cumpărătură isteață, durerile de tibie au dispărut și câteva zeci de perechi de pantofi mai târziu nu au mai revenit.

Numai bine că la #DrumulBanilor am discutat cu Irina despre subiectul cumpărăturilor istețe, cred că merită să-i dați o ascultare.
 

Deschide tot articolul
Să cumperi doar când și cât ai nevoie

Din aceeasi serie

Despre inflație, pe înțelesul tuturor
Ce face banca cu economiile tale?
Banii în cuplu: la comun sau separat?
Vezi mai multe