Formular de căutare

Drumul Banilor
Despre inflație, pe înțelesul tuturor

Despre inflație, pe înțelesul tuturor

Cuvântul care stă pe buzele fiecăruia dintre noi de mai bine de un an este ”inflație”. Așa că ne-am propus în acest episod de #podcast pe #DrumulBanilor să ”ne luăm la trântă” cu acest fenomen, să îl întoarcem pe toate părțile și să aflăm ce vrea de la noi, cum s-a pornit și ce efecte are asupra noastră, dar mai ales cum ne protejăm de inflație fiecare dintre noi.
 

Citeste mai mult

Ce face banca atunci când nu mai poți plăti creditul?

Continuăm călătoria noastră pe Drumul Banilor, alături de Anca Nuțiu de la BRD, pilotul nostru experimentat, de la care noi, cei doi copiloți gazde ale podcastului, Irina și Tudor, încercăm să aflăm răspuns la multe întrebări primite de la consumatori.

Chiriaș sau proprietar cu rate la bancă?

Pentru că suntem diferiți, la această întrebare nu există un răspuns în alb sau negru. Îți faci o listă în scris, cu avantaje și dezavantaje și apoi îți faci propriile calcule. NU este însă un calcul pur matematic: cât este chiria versus cât este rata.

Ce face banca atunci când vrei să obții un credit?

Pe Drumul Banilor, un drum anevoios în această perioadă și cu provocări pentru bugetul debitorilor, ne-am întâlnit cu un șofer experimentat: Anca Nuțiu, cu o experiență de 25 ani în sistemul bancar românesc și care, în prezent, este Director executiv Retail Customer Value Proposition la BRD.

Robor vs IRCC, dobândă fixă vs variabilă

 

Cum cresc și scad dobânzile la credite și de ce? Soluții de ușurare a efortului de plată

Cu doi ani în urmă, publicam pe #DrumulBanilor un episod de podcast de reacție, numit ”De ce cresc dobânzile acum?” în care dezbăteam împreună cu Tudor, partenerul meu de podcast, consecințele creșterii inflației după perioada de pandemie. 
Inflația crescuse atunci un pic peste valoarea de 5%. Între timp, inflația a fost și de 16% și, ghici ce, dobânzile au continuat și ele să crească consistent. Într-adevăr, au crescut doar până la jumătatea inflației, însă suficient cât să dea peste cap ratele românilor la credite.