Asigură-te
că ai instalat
deja
aplicația de
mobile
banking
În data de 10.12.2024, în intervalul orar 22:00 - 22:30, se vor efectua operațiuni de mentenanță. În intervalul menționat, aplicația YOU BRD va fi indisponibilă. Mulțumim pentru înțelegere!
×Economisire și investiții
Economisire și investiții
Noutăţi
Aici gasiti stiri si materiale legate de actualitatea noastra : de la comunicate de presa business pana la proiectele din domeniul cultural, din educatie, sport sau tehnologie
Anunţuri de mentenanţă
Aici anuntam toate lucrarile de mentenanta intreprinse in scopul imbunatatirii performantei serviciilor noastre.
Scena 9
Este o platforma de jurnalism cultural care face portretul tinerei generatii de creatori.
Școala 9
Este un proiect editorial dedicat educației preuniversitare creat de DoR și BRD.
Mindcraft Stories
Publicație online despre știință & tehnologie, ca să înţelegem lumea în care trăim
Drumul banilor
Este un proiect de educație financiară, un ghid de folosire eficientă a banilor noștri.
Filialele şi societăţi asociate
Contact Investitori
Cultura
Investim in cultura pentru ca este nevoie de lideri şi proiecte care să ne reamintească de unde venim, cine suntem şi încotro ne ducem.
Educatie
Ne propunem să investim in profesori, pentru că aceștia sunt cei care pot schimba, in timp, educatia din Romania .
Sport
Iubim sportul pentru ca ne ofera o calatorie pasionanta, cu momente frumoase, momente mai grele, cu eroi care castiga, isi atrag fani sau dimpotriva se lupta cu momente dificile.
Mediu
Dezvoltarea economică nu se mai poate construi fără progres în domeniul mediului sau social. Este misiunea noastră să propunem modele de transformare pozitivă a lumii în care trăim.
Societate civilă
Implicarea in comunitate are ca obiective construirea de mecanisme durabile de interventie astfel incat copii si tinerii aflati in situatii dificile sa poata sa isi dezvolte abilitatile.
Lumea 9
Dezvoltăm și finanțăm proiecte, companii, afaceri pentru lumea de azi și cea de mâine. Pentru o lume curajoasă, care pune în centrul ei grija pentru planetă, dar și pentru oameni.
Mindcraft Academy
Programul care te ajută să faci puțină lumină în perspectivele tale. Să înveți ce îți place și apoi să faci ce-ți place.
Descoperă
Cunoaşte
Online trading
Echipa noastră
Alte informaţii
SMS banking
Serviciu ce îți oferă informații despre conturile bancare direct de pe telefonul mobil
Serviciu ce îți oferă informații despre conturile bancare direct de pe telefonul mobil
Află detalii »Aici gasiti stiri si materiale legate de actualitatea noastra : de la comunicate de presa business pana la proiectele din domeniul cultural, din educatie, sport sau tehnologie
Află detalii »Aici anuntam toate lucrarile de mentenanta intreprinse in scopul imbunatatirii performantei serviciilor noastre.
Află detalii »Este o platforma de jurnalism cultural care face portretul tinerei generatii de creatori.
Află detalii »Este un proiect editorial dedicat educației preuniversitare creat de DoR și BRD.
Află detalii »Publicație online despre știință & tehnologie, ca să înţelegem lumea în care trăim
Află detalii »Este un proiect de educație financiară, un ghid de folosire eficientă a banilor noștri.
Află detalii »Investim in cultura pentru ca este nevoie de lideri şi proiecte care să ne reamintească de unde venim, cine suntem şi încotro ne ducem.
Află detalii »Ne propunem să investim in profesori, pentru că aceștia sunt cei care pot schimba, in timp, educatia din Romania .
Află detalii »Iubim sportul pentru ca ne ofera o calatorie pasionanta, cu momente frumoase, momente mai grele, cu eroi care castiga, isi atrag fani sau dimpotriva se lupta cu momente dificile.
Află detalii »Dezvoltarea economică nu se mai poate construi fără progres în domeniul mediului sau social. Este misiunea noastră să propunem modele de transformare pozitivă a lumii în care trăim.
Află detalii »Implicarea in comunitate are ca obiective construirea de mecanisme durabile de interventie astfel incat copii si tinerii aflati in situatii dificile sa poata sa isi dezvolte abilitatile.
Află detalii »Dezvoltăm și finanțăm proiecte, companii, afaceri pentru lumea de azi și cea de mâine. Pentru o lume curajoasă, care pune în centrul ei grija pentru planetă, dar și pentru oameni.
Află detalii »Programul care te ajută să faci puțină lumină în perspectivele tale. Să înveți ce îți place și apoi să faci ce-ți place.
Află detalii »Poate cea mai importantă achiziție din viața unui om este propria locuință. Și cum doar una este prima, ne-am propus să vorbim în acest episod din podcastul ”Drumul Banilor”, despre cum a fost experiența cu achiziționarea primei case pentru fiecare dintre noi.
Citeste mai multÎn acest episod special al podcastului "Drumul Banilor", împreună cu co-pilotul Tudor Stoica, am stat la povești cu Traian Traicu, Head of Media Relations la BRD Groupe Société Générale și inițiatorul acestui podcast ajuns deja la sezonul trei.
Călătoria de astăzi pe Drumul Banilor este o poveste educativă și amuzantă despre cum să navighezi apele tulburi ale creditelor și finanțelor personale. Mircea Bărbulescu, Head of Digital Marketing la BRD Groupe Société Générale, ne oferă o perspectivă fascinantă asupra experiențelor legate de primul credit și apoi următoarele sale credite.
Vă invit să ne însoțiți într-o călătorie prin istoria cardurilor de plată din România, unde am explorat împreună cu colegul meu Tudor Stoica și invitatul nostru, Ioana Pârvu, director la Direcția Carduri și Soluții de Plată în cadrul BRD Groupe Société Générale, evoluția și transformarea cardurilor, din primele experiențe până la tendințele actuale.
Salutare, prieteni! Dacă vreți să știți cum să economisiți fără să vă simțiți ca și cum ați renunța la o plăcere vinovată, sunteți la locul potrivit. În episodul acesta de podcast, eu, Irina Chițu, și co-gazda mea, Tudor Stoica, discutăm cu Cecilia Teodorescu, manager de produse de economisire la BRD Groupe Société Générale, despre cum să începi să economisești de la o vârstă fragedă și să te simți bine făcând asta.
Știți cum e să fii într-o relație și să descoperi că partenerul tău are obiceiuri financiare complet diferite de ale tale? Să-ți dai seama că poate ai crezut că ești pe aceeași lungime de undă cu cel de lângă tine, dar când vine vorba de bani, parcă sunteți din filme diferite? Ei bine, exact asta discutăm în acest episod al podcastului "Drumul banilor".
Locuirea în chirie este o decizie cu multe implicații, atât financiare, cât și personale. Recent, în cadrul podcastului "Drumul Banilor", susținut de BRD Société Générale, am avut ocazia împreună cu Tudor Stoica să discutăm acest subiect cu Andra Matzal, editor coordonator al publicației culturale Scena 9.
Salutare! Sunt Irina Chițu, gazda podcastului "Drumul Banilor", și vă invit să facem o călătorie plină de amintiri, zâmbete și, desigur, câteva lecții financiare. În acest episod, împreună cu colegul meu, Tudor Stoica, am avut-o invitată pe Anca Abaza, director de marketing la BRD Société Générale. Discuția noastră a început cu primul salariu și a ajuns să exploreze căi surprinzătoare prin care banii pot să aducă bucurie.
Când auzi de furt de identitate și fraudă bancară, parcă te gândești imediat la oameni în negru cu pălării largi și măști pe față, pregătiți să-ți fure banii. În realitate, însă, fraudele din zilele noastre sunt mult mai sofisticate și pot veni chiar și de la niște "curieri" aparent inofensivi.
Dacă te-ai gândit vreodată să investești și ai căutat inspirație în filme de la Hollywood cu brokeri care fac milioane într-o zi, probabil că ai descoperit rapid că viața reală este puțin diferită. De fapt investițiile sunt mai mult despre planificare, răbdare și diversificare decât despre îmbogățire rapidă.
Cuvântul care stă pe buzele fiecăruia dintre noi de mai bine de un an este ”inflație”. Așa că ne-am propus în acest episod de #podcast pe #DrumulBanilor să ”ne luăm la trântă” cu acest fenomen, să îl întoarcem pe toate părțile și să aflăm ce vrea de la noi, cum s-a pornit și ce efecte are asupra noastră, dar mai ales cum ne protejăm de inflație fiecare dintre noi.
Continuăm călătoria noastră pe Drumul Banilor, alături de Anca Nuțiu de la BRD, pilotul nostru experimentat, de la care noi, cei doi copiloți gazde ale podcastului, Irina și Tudor, încercăm să aflăm răspuns la multe întrebări primite de la consumatori.
Pentru că suntem diferiți, la această întrebare nu există un răspuns în alb sau negru. Îți faci o listă în scris, cu avantaje și dezavantaje și apoi îți faci propriile calcule. NU este însă un calcul pur matematic: cât este chiria versus cât este rata.
Pe Drumul Banilor, un drum anevoios în această perioadă și cu provocări pentru bugetul debitorilor, ne-am întâlnit cu un șofer experimentat: Anca Nuțiu, cu o experiență de 25 ani în sistemul bancar românesc și care, în prezent, este Director executiv Retail Customer Value Proposition la BRD.
Cu doi ani în urmă, publicam pe #DrumulBanilor un episod de podcast de reacție, numit ”De ce cresc dobânzile acum?” în care dezbăteam împreună cu Tudor, partenerul meu de podcast, consecințele creșterii inflației după perioada de pandemie.
Inflația crescuse atunci un pic peste valoarea de 5%. Între timp, inflația a fost și de 16% și, ghici ce, dobânzile au continuat și ele să crească consistent. Într-adevăr, au crescut doar până la jumătatea inflației, însă suficient cât să dea peste cap ratele românilor la credite.
Cumpărăturile istețe sunt acele cumpărături prietene cu bugetul tău personal. Cele care te ajută să economisești bani, atunci când cheltui, și cele care te bucură pe termen lung.
Un cumpărător deștept este cel care NU rămâne „cu mai multă lună la final de salariu” și care nu face cumpărături sub impuls, pe care le regretă a doua zi (că i-au făcut gaură în portmoneu, sau a luat ceva de care chiar nu avea nevoie și nici nu va folosi).
Cum funcționează o bancă și din ce face ea venituri? Cum s-a schimbat de-a lungul timpului modul în care fac bani băncile în România? De ce avem dobânzi mai mari în România decât în alte țări? Cum vede banca relația cu consumatorul și economiile lui? În ce monedă să îți păstrezi veniturile și ce greșeli să nu faci, când economisești și investești?
Sunt căsătorită cu soțul meu de 27 ani și avem împreună 4 copii.
La începutul căsătoriei, am încercat varianta "fiecare cu banii lui”. Dar după primele luni, ne-am dat seama că nu funcționează. Eu sunt cheltuitoare, el este econom
Navighezi pe internet sau faci diferite plăți și tranzacții online, considerând că acestea sunt sigure și nu te expui la riscuri. Da, acesta ar fi tabloul ideal, însă în realitate nu se întâmplă întotdeauna la fel.
Pentru că poți fi foarte ușor păcălit să trimiți bani către persoane sau firme necunoscute, tu crezând că faci o plată către un prieten, sau pentru un produs pe care vrei să ți-l cumperi online. Cu alte cuvinte, să căscăm bine ochii înainte de a deschide portofelul.
Dar ce să facem concret înainte, în timpul și după ce realizăm o plată online?
Ce este refinanțarea? Avantaje, pași, la ce să fii atent
Refinanțarea unui credit presupune să iei un credit nou, cu ajutorul căruia îți plătești unul sau mai multe credite vechi. De exemplu, poți refinanța un credit de nevoi personale, un card de credit de la un IFN și un alt credit de la o bancă, toate printr-un credit nou, care are costuri mai mici sau alte avantaje.
Și acest credit de refinanțare îl poți obține de la o altă bancă, sau de la banca la care ai creditul (sau creditele) de care vrei să scapi.
În viața ta pot apărea atât evenimente fericite, cât și mai puțin fericite. Ambele te schimbă, te afectează, îți schimbă comportamentul și unele îți pot dezechilibra bugetul.
În sondajele privind economisirea la români, preocuparea de a economisi pentru viitorul copiilor apare printre primele trei obiective (alături de a economisi pentru ”zile negre” și situații neprevăzute).
Și este normal să îți dorești ce este mai bun pentru copilul tău. Vrei să se descurce singur la 18 ani, să urmeze facultatea pe care și-o dorește, în orașul sau țara pe care o alege, sau să își deschidă o afacere. De aceea este bine să aibă o sumă de bani, cu care poate decola în siguranță să-și împlinească visurile.
Fiind un obiectiv pe termen lung, totul ține doar de comportamentul tău ca părinte, adică de perseverența ta în a economisi lunar bani, pentru acest scop. Nu contează atât de mult suma economisită lunar, important este să o pui deoparte. Și apoi, să nu te atingi de acești bani, indiferent ce urgențe ai, sau prin ce momente mai bune sau mai rele treci prin viață.
Mulți vor spune: de unde să economisim, că nu ne ajung banii de pe azi pe mâine.
Se pot însă strânge sume importante pentru copil și doar din alocația lui (cea primită de la stat).
Ca să fii perseverent în economisire și să nu fii deturnat de la scopul final, va trebui să pui deoparte aceasta sumă imediat ce ai încasat alocația. O virezi separat într-un cont (la majoritatea băncilor din piață ai posibilitatea să setezi automat acest transfer) sau o pui într-un plic, pe care ai scris ”banii lui Andrei la 18 ani”.
Cardul de credit este un împrumut pre-aprobat de o bancă sau un IFN și pe care îl accesezi printr-un card. Este ca un credit la purtător, la care ai oricând acces. Dacă, la un card de debit, banii de pe card sunt ai tăi, la un card de credit, banii de pe card sunt ai băncii.
Și aici este pericolul mare. Tu ai acces oricând la banii băncii, cu care poți plăti 24/7, iar tentații sunt peste tot împrejur. Când știi că ai o sumă mare de bani în portmoneu (3-6 salarii), de care te poți folosi oricând vrei, îți va fi greu să faci diferența între nevoi și dorințe. Deci va trebui să fii foarte disciplinat și să știi să folosești cardul inteligent, pentru a nu deveni sclavul lui și a nu te supra-îndatora.
Și cardurile de credit pot fi comparate în funcție de DAE (dobânda anuală efectivă) pe comparatoarele online (de exemplu: www.FinZoom.ro), pentru a vedea ofertele tuturor băncilor și a alege cardul cu costurile (dobânzi și comisioane) cele mai mici, pentru beneficiile de care ai tu nevoie.
Datoriile sunt ca niște greutăți legate permanent de picioare. Nu te lasă să te miști în voie, te încurcă la mers și cu siguranță te împiedică să zbori. Mai bine economisești din timp bani, pentru orice dorești să-ți cumperi.
Iar dacă apelezi, totuși, la un credit, fă-o doar pentru nevoi (nu dorințe), pentru investiții (nu pentru consum), după ce compari toate ofertele disponibile în piață (pentru a lua cea mai bună decizie pentru tine) și doar după ce te informezi cu privire la drepturile și obligațiile tale din contractul de credit.
Cu toții ne dorim să ne mărim veniturile. Pentru a putea acoperi cheltuielile în creștere, pentru a plăti datoriile, pentru a putea economisi mai mulți bani pentru copii sau pensie sau pentru a atinge independența financiară.
Educația financiară a început de puțin timp să se studieze în școală (și aceasta, momentan, doar la nivel opțional). De aceea, modelele parentale contează, fiindcă de obicei copiii vor copia atitudinea unuia dintre părinți, când vor fi mari. Sau pe cea a altora din anturaj, care îi influențează.
Banii în exces au generat inflație
Inflația este creșterea generalizată a prețurilor la produse și servicii.
Pentru aceleași bunuri, plătim mai mulți bani și avem nevoie de mai mulți bani. Producția de bunuri și servicii (oferta) a rămas aceeași sau chiar s-a restrâns în anumite domenii de activitate, iar cererea de consum a fost din ce în ce mai mare. Aceasta și pe fondul relaxări din vară, când părea că am scăpat de pandemie.
Criza financiară este o perioadă în care nivelul de trai se înrăutățește. O perioadă în care scade consumul, scade cererea de produse și servicii și atunci scade producția, creste șomajul, scad veniturile.
© 2024 BRD. Acest site este proprietatea BRD - Groupe Societe Generale. Toate drepturile rezervate.
© 2024 BRD. Acest site este proprietatea BRD - Groupe Societe Generale. Toate drepturile rezervate. Termenii și condițiile Hartă site
Dorim sa iti reamintim ca BRD – GSG nu a solicitat si nu va va solicita niciodata datele de autentificare (cod utilizator, parola sau parola token) sau datele confidentiale aferente cardului tau (numar card, data expirarii, cod de securitate sau PIN), nici telefonic si nici pe e-mail sau SMS.
Aceste date confidentiale se vor folosi doar in momentul autentificarii in aplicatia de internet banking sau in momentul efectuarii unei plati cu cardul bancar.
In acelasi timp, daca observi un aspect diferit de cel obisnuit al aplicatiei MyBRD Net sau un comportament pe care nu l-ai mai intalnit (ex. Un mesaj de notificare ca pagina este indisponibila si esti invitat sa te reautentifici sau sa iti resincronizezi dispozitivul token), opreste imediat procesul de autentificare si te rugam sa ne contactezi de urgenta prin MyBRD Contact la tel: 021 302 6161.
Intotdeauna alaturi de tine,
Banca ta. Echipa ta