Formular de căutare

Drumul Banilor
Refinanțare să fie, dar nu cu orice preț

Refinanțare să fie, dar nu cu orice preț

Ce este refinanțarea? Avantaje, pași, la ce să fii atent

Refinanțarea unui credit presupune să iei un credit nou, cu ajutorul căruia îți plătești unul sau mai multe credite vechi. De exemplu, poți refinanța un credit de nevoi personale, un card de credit de la un IFN și un alt credit de la o bancă, toate printr-un credit nou, care are costuri mai mici sau alte avantaje.
Și acest credit de refinanțare îl poți obține de la o altă bancă, sau de la banca la care ai creditul (sau creditele) de care vrei să scapi. 
 

Citeste mai mult

Dacă gâfâi când plătești, nu e totul pierdut

În viața ta pot apărea atât evenimente fericite, cât și mai puțin fericite. Ambele te schimbă, te afectează, îți schimbă comportamentul și unele îți pot dezechilibra bugetul. 

Și copiii tăi merită economii

În sondajele privind economisirea la români, preocuparea de a economisi pentru viitorul copiilor apare printre primele trei obiective (alături de a economisi pentru ”zile negre” și situații neprevăzute).
Și este normal să îți dorești ce este mai bun pentru copilul tău. Vrei să se descurce singur la 18 ani, să urmeze facultatea pe care și-o dorește, în orașul sau țara pe care o alege, sau să își deschidă o afacere. De aceea este bine să aibă o sumă de bani, cu care poate decola în siguranță să-și împlinească visurile.
Fiind un obiectiv pe termen lung, totul ține doar de comportamentul tău ca părinte, adică de perseverența ta în a economisi lunar bani, pentru acest scop. Nu contează atât de mult suma economisită lunar, important este să o pui deoparte. Și apoi, să nu te atingi de acești bani, indiferent ce urgențe ai, sau prin ce momente mai bune sau mai rele treci prin viață.
Mulți vor spune: de unde să economisim, că nu ne ajung banii de pe azi pe mâine. 
Se pot însă strânge sume importante pentru copil și doar din alocația lui (cea primită de la stat).
Ca să fii perseverent în economisire și să nu fii deturnat de la scopul final, va trebui să pui deoparte aceasta sumă imediat ce ai încasat alocația. O virezi separat într-un cont (la majoritatea băncilor din piață ai posibilitatea să setezi automat acest transfer) sau o pui     într-un plic, pe care ai scris ”banii lui Andrei la 18 ani”.

Viața ta pe card de credit, pe plus sau pe minus

Cardul de credit este un împrumut pre-aprobat de o bancă sau un IFN și pe care îl accesezi printr-un card. Este ca un credit la purtător, la care ai oricând acces. Dacă, la un card de debit, banii de pe card sunt ai tăi, la un card de credit, banii de pe card sunt ai băncii. 
Și aici este pericolul mare. Tu ai acces oricând la banii băncii, cu care poți plăti 24/7, iar tentații sunt peste tot împrejur. Când știi că ai o sumă mare de bani în portmoneu (3-6 salarii), de care te poți folosi oricând vrei, îți va fi greu să faci diferența între nevoi și dorințe. Deci va trebui să fii foarte disciplinat și să știi să folosești cardul inteligent, pentru a nu deveni sclavul lui și a nu te supra-îndatora.
Și cardurile de credit pot fi comparate în funcție de DAE (dobânda anuală efectivă) pe comparatoarele online (de exemplu: www.FinZoom.ro), pentru a vedea ofertele tuturor băncilor și a alege cardul cu costurile (dobânzi și comisioane) cele mai mici, pentru beneficiile de care ai tu nevoie.

Spune-i DA doar creditului care ți se potrivește

Datoriile sunt ca niște greutăți legate permanent de picioare. Nu te lasă să te miști în voie, te încurcă la mers și cu siguranță te împiedică să zbori. Mai bine economisești din timp bani, pentru orice dorești să-ți cumperi. 
Iar dacă apelezi, totuși, la un credit, fă-o doar pentru nevoi (nu dorințe), pentru investiții (nu pentru consum), după ce compari toate ofertele disponibile în piață (pentru a lua cea mai bună decizie pentru tine) și doar după ce te informezi cu privire la drepturile și obligațiile tale din contractul de credit.