Formular de căutare

Drumul Banilor
Ce face banca atunci când nu mai poți plăti creditul?

Ce face banca atunci când nu mai poți plăti creditul?

Continuăm călătoria noastră pe Drumul Banilor, alături de Anca Nuțiu de la BRD, pilotul nostru experimentat, de la care noi, cei doi copiloți gazde ale podcastului, Irina și Tudor, încercăm să aflăm răspuns la multe întrebări primite de la consumatori.

Citeste mai mult

Chiriaș sau proprietar cu rate la bancă?

Pentru că suntem diferiți, la această întrebare nu există un răspuns în alb sau negru. Îți faci o listă în scris, cu avantaje și dezavantaje și apoi îți faci propriile calcule. NU este însă un calcul pur matematic: cât este chiria versus cât este rata.

Ce face banca atunci când vrei să obții un credit?

Pe Drumul Banilor, un drum anevoios în această perioadă și cu provocări pentru bugetul debitorilor, ne-am întâlnit cu un șofer experimentat: Anca Nuțiu, cu o experiență de 25 ani în sistemul bancar românesc și care, în prezent, este Director executiv Retail Customer Value Proposition la BRD.

Dacă gâfâi când plătești, nu e totul pierdut

În viața ta pot apărea atât evenimente fericite, cât și mai puțin fericite. Ambele te schimbă, te afectează, îți schimbă comportamentul și unele îți pot dezechilibra bugetul. 

Viața ta pe card de credit, pe plus sau pe minus

Cardul de credit este un împrumut pre-aprobat de o bancă sau un IFN și pe care îl accesezi printr-un card. Este ca un credit la purtător, la care ai oricând acces. Dacă, la un card de debit, banii de pe card sunt ai tăi, la un card de credit, banii de pe card sunt ai băncii. 
Și aici este pericolul mare. Tu ai acces oricând la banii băncii, cu care poți plăti 24/7, iar tentații sunt peste tot împrejur. Când știi că ai o sumă mare de bani în portmoneu (3-6 salarii), de care te poți folosi oricând vrei, îți va fi greu să faci diferența între nevoi și dorințe. Deci va trebui să fii foarte disciplinat și să știi să folosești cardul inteligent, pentru a nu deveni sclavul lui și a nu te supra-îndatora.
Și cardurile de credit pot fi comparate în funcție de DAE (dobânda anuală efectivă) pe comparatoarele online (de exemplu: www.FinZoom.ro), pentru a vedea ofertele tuturor băncilor și a alege cardul cu costurile (dobânzi și comisioane) cele mai mici, pentru beneficiile de care ai tu nevoie.