Formular de căutare

Drumul Banilor
Ce face banca atunci când vrei să obții un credit?

Ce face banca atunci când vrei să obții un credit?

Pe Drumul Banilor, un drum anevoios în această perioadă și cu provocări pentru bugetul debitorilor, ne-am întâlnit cu un șofer experimentat: Anca Nuțiu, cu o experiență de 25 ani în sistemul bancar românesc și care, în prezent, este Director executiv Retail Customer Value Proposition la BRD.

Citeste mai mult

Dacă gâfâi când plătești, nu e totul pierdut

În viața ta pot apărea atât evenimente fericite, cât și mai puțin fericite. Ambele te schimbă, te afectează, îți schimbă comportamentul și unele îți pot dezechilibra bugetul. 

Viața ta pe card de credit, pe plus sau pe minus

Cardul de credit este un împrumut pre-aprobat de o bancă sau un IFN și pe care îl accesezi printr-un card. Este ca un credit la purtător, la care ai oricând acces. Dacă, la un card de debit, banii de pe card sunt ai tăi, la un card de credit, banii de pe card sunt ai băncii. 
Și aici este pericolul mare. Tu ai acces oricând la banii băncii, cu care poți plăti 24/7, iar tentații sunt peste tot împrejur. Când știi că ai o sumă mare de bani în portmoneu (3-6 salarii), de care te poți folosi oricând vrei, îți va fi greu să faci diferența între nevoi și dorințe. Deci va trebui să fii foarte disciplinat și să știi să folosești cardul inteligent, pentru a nu deveni sclavul lui și a nu te supra-îndatora.
Și cardurile de credit pot fi comparate în funcție de DAE (dobânda anuală efectivă) pe comparatoarele online (de exemplu: www.FinZoom.ro), pentru a vedea ofertele tuturor băncilor și a alege cardul cu costurile (dobânzi și comisioane) cele mai mici, pentru beneficiile de care ai tu nevoie.

Spune-i DA doar creditului care ți se potrivește

Datoriile sunt ca niște greutăți legate permanent de picioare. Nu te lasă să te miști în voie, te încurcă la mers și cu siguranță te împiedică să zbori. Mai bine economisești din timp bani, pentru orice dorești să-ți cumperi. 
Iar dacă apelezi, totuși, la un credit, fă-o doar pentru nevoi (nu dorințe), pentru investiții (nu pentru consum), după ce compari toate ofertele disponibile în piață (pentru a lua cea mai bună decizie pentru tine) și doar după ce te informezi cu privire la drepturile și obligațiile tale din contractul de credit.