Formular de căutare

Drumul Banilor
Cum să NU trăiești doar din salariu

Cum să NU trăiești doar din salariu

Cu toții ne dorim să ne mărim veniturile. Pentru a putea acoperi cheltuielile în creștere, pentru a plăti datoriile, pentru a putea economisi mai mulți bani pentru copii sau pensie sau pentru a atinge independența financiară.

 

8 metode prin care îți poți crește veniturile

 

Iată câteva idei pentru a-ți suplimenta veniturile:

1. Cere o creștere de salariu sau o promovare

Cel mai la îndemână este să încerci să îți crești veniturile la locul actual de muncă. Dacă ai fost pe aceeași poziție de mai bine de un an și îți faci treaba excelent, ar trebui să poți cere o mărire de salariu sau o promovare pe o poziție mai bună. Cu cât manifești mai mult interes pentru a avansa în compania în care ești, cu atât vei avea mai multe șanse să câștigi mai mulți bani. Sau vezi ce fel de cursuri oferă compania la care ești, care te ajută să te dezvolți și să îți crești valoarea. Sau învață și obține certificări profesionale 
(multe companii investesc în certificările angajaților, important este să fie și angajatul dornic să le obțină).

 

2. Folosește toate beneficiile acordate de angajator

Știai că, pentru pensia privată facultativă, atât tu, cât și angajatorul beneficiați, fiecare, de deducere fiscală de 400 euro pe an? Sunt 320 lei pe lună pe care oricum îi plătiți tu și angajatorul tău la stat și care ar putea să se ducă mai bine în contul tău de pensie privată. Bani de care să te bucuri la pensie. Tot ce trebuie să faci este doar să aderi la un fond de pensii private și să anunți angajatorul.
Sau poate în regulamentul intern al firmei, pe care l-ai semnat la angajare, ai dreptul la diferite compensații și beneficii - asigurări de sănătate, bani pentru creșă, bani pentru utilități dacă ești în telemuncă, bani pentru transport etc.

 

3. Ia-ți un extra job sau începe o afacere în paralel cu jobul actual

O altă modalitate eficientă de a aduce venituri suplimentare este de să începi o afacere secundară, în același domeniu în care activezi sau într-un alt domeniu în care ai expertiză sau te pricepi. Există diverse modalități de a face acest lucru și multe dintre ele nu îți consumă prea mult timp sau bani. De exemplu, poți oferi diferite servicii la sfârșit de săptămână (consultanță, proiectare, reparații, scriere articole, marketing afiliat) sau poți transforma dragostea pentru copii într-o slujbă secundară care se plătește.

 

4. Vinde sau închiriază lucrurile pe care nu le mai folosești 

Dacă ai o cameră în plus, o poți închiria unui student, unei rude sau unui coleg. Țin minte că la ultima vizită în Anglia, am stat prin Airbnb într-o cameră închiriată în casa unui bătrânel simpatic, fost profesor. A fost cea mai faină cazare din toata vacanța.

Sau, dacă ai o mașină, o poți folosi împreună cu un vecin care are copiii la aceeași școală cu ai tăi, sau faci cu ea Uber. Sau ai alt utilaj, un tractor, o mașină de cusut pe care 
le poți închiria și altora. Sau ai pe acasă diferite bunuri pe care nu le mai folosești și pe care le poți vinde pe site-uri de specialitate: ai primit la nuntă trei seturi de pahare de șampanie și două aparate de făcut pâine prăjită - vinde-le, dacă nu le păstrezi să le faci la rândul tău cadou. Sau mobila de la mama, de care nu mai ai nevoie, colecția de timbre aruncată prin pod, vezi dacă mai valorează ceva.

 

5. Folosește-ți hobbyurile în avantajul tău

Începe să monetizezi, să câștigi bani din pasiunile tale. De ce din pasiuni, hobbyuri? Fiindcă deja aici investești sau ai investit multă energie și de multe ori și resurse, ai deja o bază. Dacă ești pasionat de gătit, îți poți face un blog, postezi pe Instagram mâncarea, rețete, crești comunitatea, poți să faci video când gătești, poți atrage sponsori care produc diferite ingrediente, sau ții cursuri plătite de companii pentru angajați. La fel dacă ești pasionat de citit povești, fotografie, desen, limbi străine, mate etc.

 

6. Câștigă bani din ceea ce au sau știu cei din jur
Amenajează tu și închiriază mansarda părinților, sau te poți ocupa pentru ei de vânzarea mașinii sau a altor obiecte pe care nu le mai folosesc. Sau intră într-o colaborare cu un prieten care știe să facă ceva și nu știe să se promoveze, sau căruia tu îi poți aduce clienți și împărțiți veniturile.

Îmi vine în minte, ca exemplu, bazarul de la școala fetiței mele de 10 ani, care a avut ideea de a închiria cu 10 lei/minut ochelarii de VR (realitate virtuală) ai fratelui său mai mare, venit acasă în vacanță de la facultate. În plus, fiindcă a văzut că nu stau elevii la coadă la masa ei, plătea unei colege 2 lei pentru fiecare elev pe care îl aducea din alte clase.

 

7. Învață sa faci lucruri sau activități noi

O altă sursă de venit suplimentar poți obține prin intrarea in zone și domenii noi. Poți face cursuri de reconversie profesională, capăta abilități noi, în domenii care sunt mai bine plătite. Însă ține cont că, pe lângă cheltuielile suplimentare pe care le ai pentru a face cursul și a obține certificări, nimeni nu îți garantează că vei începe să și câștigi 
bani din acest nou domeniu. Nu esti familiarizat cu acel domeniu, trebuie să o iei de la zero, să începi sa înțelegi cum funcționează, să îți faci cunoștințe în acel domeniu, să faci poate și investiții. De exemplu, te-ai hotarât să devii maseur – faci cursuri de masaj, dai examene, obții certificări, îți cumperi o masă de masaj, faci la început practică gratis pentru a deprinde abilități, studiezi nevoile clientelei etc.)

 

8. Creează-ți, cât mai devreme, surse de venit pasiv

Fie că începi să scrii o carte și câștigi venituri din drepturi de autor, fie că pui bazele unei afaceri tip multi-level marketing (MLM), sau începi să investești economiile în titluri de stat, fonduri de investiții, imobiliare sau acțiuni la bursă (generatoare de venituri suplimentare: dobânzi, randamente, dividende) – important este să îți construiești diferite surse de venit pasiv. Adică bani pentru care nu trebuie să muncești în fiecare zi și care îți intră în cont și când dormi, ești în vacanță sau la pensie.
Iar atunci când ai suficient de multe venituri pasive, care îți permit să îți menții stilul de viață actual, fără să mai muncești, poți spune că ești independent financiar.

Concluzie

Încearcă să obții bani suplimentar de la locul de muncă actual, din ceva ce știi tu, ceva ce ai tu, ceva ce au sau știu alții și din ceva ce înveți sau vei ști în viitor, și pune cât mai devreme bazele unor surse de venit pasiv.

 

Irina Chițu este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști români specializați în domeniul bancar și al educației financiare.  În 2006, Irina a lansat, pentru consumatorii de produse financiar-bancare, comparatorul FinZoom.ro. Irina participă la dezbateri TV si online, conferințe, susține cursuri de educație financiară, implicându-se activ în proiecte de educație alături de presa de specialitate, asociațiile de consumatori si instituțiile financiare.

Inchide articolul

Articol de opinie

Venitul tău de dincolo de job

Corporatiștii sunt niște oameni ciudați. Mă rog, de fapt nu toți, o parte din ei. Cei care sub presiunea job-ului din fiecare zi încep să viseze să facă altceva. Se văd undeva la țară, pe prispa unei case, privind la un apus portocaliu în timp ce în jur adie o briză și cântă greierii.

Iar a doua zi dimineață o iau de la cap. Cu paharul de hârtie plin de cafea în mână, îmbrăcați office, pornesc din nou către locul lor de muncă stresant prin traficul aglomerat din orașul zgomotos, plin de praf și agitat.

Și e posibil să vă întrebați de unde știu eu asta. E simplu, știu pentru că și eu sunt corporatist. Spre deosebire de colegii mei mai tineri, însă care au debutat direct în corporație, eu nu am fost dintotdeauna corporatist. Simt și eu presiunea, știu ce înseamnă marșul zilnic și cerința de a produce performanță zi de zi.

Am și eu zile în care-mi zic că nu mai pot așa. Am și seri în care sunt așa de sfârșit și am creierii atât de gelatinoși încât ajung să am fantezii cu perioade sabatice și demisii străpungătoare.

Totuși, există și o a treia cale și aș vrea să ți-o zic din perspectiva mea de muncitor de peste 20 de ani. Ia ce e bun de la corporație (un salariu bun, un mediu de lucru civilizat, colegi faini și experiențe internaționale), pune limite rezonabile la timpul, energia și competențele pe care le cedezi și gândește-te ce mai poți să faci pe lângă pentru un venit adițional.

Și când zic venit adițional, opțiunile există - doar să te gândești realist la cum ți-ai putea diversifica veniturile. O să trec în revistă câteva din opțiunile care există, le-a prezentat în detaliu Irina Chițu la Drumul Banilor, dacă sunteți curioși de mai multe amănunte:

●    Acțiuni la bursă (plus - lucrează alții pentru tine, minus – un anume grad de risc);
●    Fonduri de investiții/pensii (plus - diversificate, randamente bune>3-5 ani, lucrează alții pentru tine, minus - pensii/nu sunt lichide, îi folosești doar după o anumită vârstă);
●    Proprietăți de închiriat (plus - proprietatea își conservă în general valoarea, randamente 5-7%, minus - muncă pe termen lung, nu știi cum se va termina);
●    Emisiuni de titluri de stat (plus - venit garantat din dobânzi deasupra pieței, neimpozabile, dar la nivelul inflației, minus - bani blocați);
●    Investiții în companii de imobiliare (plus - lucrează alții pentru tine, minus - risc ridicat):

●    Business personal (plus - control și satisfacție mare, minus - nu știi dacă iese, investiție destul de mare);
●    Marketing afiliat (plus - venit pasiv ușor de obținut, minus - muncă multă să-ți crești brandul personal);
●    Gig Economy (plus - sume bunicele adiționale, minus - muncă multă peste munca pe care o faci deja).

Or mai fi și altele. Și știu la ce vă gândiți acum, ia uite pe încă unul care vine și vorbește teorii. Așa că, pentru a vă exemplifica cum încerc eu să diversific, puteți intra pe businessul meu digital audio născut din pasiune pentru povești și dragoste pentru copii - somnorosi.ro.

Iar la final, o mărturisire: încă nu am venit de acolo, ci doar investesc. Dar speranța moare ultima!

Deschide tot articolul
Venitul tău de dincolo de job

Din aceeasi serie

Despre inflație, pe înțelesul tuturor
Cum să faci cumpărături deștepte
Ce face banca cu economiile tale?
Vezi mai multe