Născută într-o familie de medici și farmaciști din Târgu Mureș, Rucsandra Hurezeanu a ales acest drum inspirată de mama sa care crea propriile creme în laborator. După studiile de la Paris în marketing farmaceutic a ales să-și deschidă propriul business acum 19 ani. Ivatherm a pornit ca un pas mic, dar astăzi a devenit un lider în România, dar și în multiple alte țări din lume.
Ivatherm este un nume respectat, dar în momentul lansării afacerii industria cosmetică nu era nici măcar în creștere, ci abia se năștea în România. Sau mai degrabă: renăștea. Astăzi putem spune că Rucsandra Hurezeanu a contribuit decisiv. Un aspect foarte important la început a fost faptul că s-a uitat direct către piața globală, nu s-a mulțumit cu ceea ce exista în România. 40% din produsele Ivatherm se duc la export.
În ultimii ani Ivatherm a crescut anual cu 30-40%, mai mult decât piața pe care activează, cea a produselor cosmetice. De altfel, fondatoarea afacerii, Rucsandra Hurezeanu, CEO și Founder Ivatherm, menționează că afacerea este în cea mai bună perioadă a sa, cu o echipă de 63 de persoane.
Am discutat cu Rucsandra în rubrica “Investitori în Viitor” pentru a vedea cum se crește o echipă timp de 19 ani și cum se păstrează mentalitatea de creștere, chiar dacă afacerea devine lider. Pentru că antreprenorii mari și cei mici se aseamănă, chiar dacă uneori provocările par diverse.
Nu am vrut să aflăm doar cifre despre Ivatherm, acestea le puteți citi deja. Ci să facem o incursiune în stilul de manager al Rucsandrei Hurezeanu și despre cum poți să crești o echipă în toată perioada aceasta.
Spune că studiile făcute la Paris au făcut-o să fie deschisă la modele de business noi, așa cum este și Ivatherm. Și a făcut-o să înțeleagă că Ivatherm nu trebuie să fie un business care să se folosească exclusiv de România, ci să găsească cei mai buni specialiști din Europa.
“Cercetarea și dezvoltarea o facem la Paris, fabricarea produselor o subcontractăm tot în Franța, ambalajele vin din Italia, designul e coordonat de o agenție de la Londra”, spune Rucsandra Hurezeanu, fondatoarea Ivatherm.
Din acest motiv, și piețele de desfacere au fost gândite dincolo de granițe, în piețe emergente, o strategie de business esențială. “În Asia și Orientul Mijlociu am găsit piețe similare cu România, populații foarte mari, unde posibilitățile de creștere sunt rapide și mari. Țările în care vindem cel mai mult astăzi după România sunt Arabia Saudită, India și Vietnam”, explică Rucsandra Hurezeanu.
E un business universal. Pentru că sunt 4 piețe care își doresc aceleași produse, dar au culturi diferite.
Autoritate informală din idei, proiecte și rezultate
Ivatherm a pornit în 2005, iar din acea echipă mică ce a pornit la drum astăzi mai există 4-5 persoane în companie. O provocare să-i ții pe oameni alături atât de mult.
“Sunt oameni pasionați de industrie, majoritatea medici sau farmaciști. Cu valori de transparență, disciplină și seriozitate. Trăiesc cu Ivatherm la fel ca mine. Am fost mereu un om cu obiective clare, știu unde vreau să ajungem și asta oferă siguranță”, spune Rucsandra Hurezeanu.
Despre sine spune că este un manager bun, mai degrabă empatic decât autoritar. Crede în autoritatea informală dată de idei, de proiecte și de rezultate, nu în cea dată de funcție.
“Sunt exigentă în același timp, ceilalți trebuie să țină pasul. Acum 15 ani citeam o carte care se numește “Lider fără funcție” care vorbea despre felul în care oricine poate deveni lider dacă-i face pe oameni să-i urmeze. La noi în firmă atmosfera seamănă mai mult cu cea a unei agenții de publicitate, nu cu a unei corporații”, spune antreprenoarea.
Dar drumul de 19 ani al unei firme înseamnă creșterea permanentă a angajaților. Fie că oamenii se cresc singuri în mediul potrivit, fie că sunt crescuți.
“Oamenii cresc alături de noi și fiecare din colegii mei care conduc echipe se ocupă de creșterea și evoluția lor. Le oferim cursuri de pregătire profesională, participări la conferințe și congrese internaționale. Și am considerat mereu că valoarea companiei e valoarea echipei. Dacă produsele pot fi copiate, cultura organizațională nu”, spune Rucsandra Hurezeanu.
Generații, motivație și creștere
O afacere care ajunge la vârsta majoratului trece deja prin provocările schimbului de generații. Sau a îmbinării între persoane de vârste diferite. De asemenea, pe măsură ce angajații au experiență în companie, se pune problema transparenței și implicării lor.
Cum transmite un manager îngrijorările sale față de angajați? Îi protejează sau îi implică? Rucsandra consideră că e important că a împărtășit mereu îngrijorările sale față de colegi, în transparență totală, urmărind mereu concurență, adaptându-se la tendințe.
“Angajații nu pot fi impacientați de îngrijorările mele firești dacă au încredere în ei și în noi. Sunt în egală măsură responsabili de succesele și eșecurile noastre”, spune Rucsandra Hurezeanu.
Ea menționează că cel mai mult îi displace să audă “facem cum vrei tu”. Iar asta o motivează, pe lângă faptul că e pasionată de cosmetice, sănătate și optimizarea corpului. Așa că indiferent dacă Ivatherm avea un an sau 19 ani, motivația rămâne.
“Urmăresc toate inovațiile din medicină și tehnologie, e imposibil să mă plictisesc. Avem mereu produse noi, lansăm categorii de produse și am lansat primele noastre suplimente alimentare de frumusețe, o categorie complementară în care am investit multe resurse”, spune aceasta.
Despre noile generații, Rucsandra consideră că ele au crescut într-un climat cultural diferit, o viață plină de telefoane, iPad-uri, monitoare, aplicații.
“Le e mai greu să se concentreze mai mult timp pe o anumită sarcină fără să se întrerupă pentru a se întoarce la ecrane. Par mai leneși și mai neimplicați, dar partea bună e că sunt mai receptivi la nou, adaptabili și accesează noutățile mai ușor. Nu au aceeași stabilitate și loialitate față de un loc de muncă, uneori par mai puțin responsabili, dar cred că sunt mai pregătiți să facă față în lumea în schimbare în care trăim”, spune antreprenoarea.
Limite și scuze
Evoluția unui business înseamnă, așa cum am stabilit, evoluția oamenilor, dar și relaționarea cu ei. Din acest motiv, la finalul discuțiilor cu antreprenorii din “Investitori în Viitor” îi provocăm să-și exprime limitele și scuzele pe care nu le acceptă.
“Nu promitem nimic din ceea ce nu putem oferi, suntem mereu corecți și transparenți față de parteneri, clienți și angajați” este mantra Rucsandrei Hurezeanu în business, limita de care nu se trece.
Când vine vorba de scuze, Rucsandra menționează că acceptă când cineva spune “am greșit” sau “îmi pare rău” și, de asemenea, un antreprenor sau antreprenoare e important să fie sensibil la problemele de sănătate sau cele familiale ale unui angajat.