Formular de căutare

Înapoi la Newsroom

BRD ȘI IFC ÎȘI UNESC FORȚELE CU O TRANZACȚIE ÎN PREMIERĂ PENTRU A STIMULA FINANȚAREA SUSTENABILĂ ÎN ROMÂNIA

04 Apr 2024

 

Comunicat de presă
București, 4 aprilie 2024

•    Tranzacțiile inovatoare de transfer sintetic al riscurilor semnificative (SRT) vor contribui la eliberarea de capital pentru proiecte sustenabile și la creșterea incluziunii financiare  
•    Este prima tranzacție de tip SRT în România atât pentru IFC, cât și pentru BRD

 

BRD Groupe Société Générale și IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, au încheiat o tranzacție de referință de transfer sintetic al riscurilor semnificative (SRT), care va elibera capital cu ajutorul căruia BRD va accelera finanțarea proiectelor sustenabile cu impact în România.
În cadrul tranzacției, IFC va furniza o garanție de risc pentru un portofoliu BRD de până la 700 de milioane de euro care cuprinde credite pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și finanțări pentru companii mari. Capitalul eliberat prin tranzacția SRT îi va permite băncii să acorde credite în valoare de până la 315 milioane de euro pentru finanțarea inițiativelor legate de climă și a întreprinderilor mici deținute de femei.


Tranzacțiile de tip SRT sunt instrumente de gestionare a capitalului utilizate pe scară largă de bănci. IFC a jucat un rol-cheie în introducerea lor pe piețele emergente, inclusiv în Europa Centrală și de Est. Resursele de capital eliberate prin astfel de tranzacții pot fi realocate pentru finanțarea proiectelor cu impact puternic asupra dezvoltării.  
„BRD este dedicată construirii unei economii sustenabile în România, iar angajamentele în materie de ESG sunt în centrul strategiei noastre. Am demonstrat acest lucru în ultimii ani prin creșterea tot mai puternică a finanțării cu impact pozitiv. Ne bucurăm să colaborăm cu IFC la acest nou acord care ne va permite să ne accelerăm dezvoltarea în acest domeniu important”, a declarat Maria Rousseva, CEO-ul BRD Groupe Société Générale. 
 

Tranzacția face parte din acordul semnat la începutul anului 2024 între Société Générale și IFC pentru a consolida colaborarea dintre cele două instituții în vederea accelerării sprijinului acordat proiectelor de finanțare sustenabilă.


În timp ce grupul Société Générale folosește deja SRT care redistribuie capitalul către credite legate de sustenabilitate, este prima oară când BRD recurge la un astfel de instrument.
Makhtar Diop, Managing Director al IFC, a declarat: „Această tranzacție marchează un moment important în parteneriatul nostru de lungă durată cu Société Générale, demonstrând angajamentul nostru comun de a dezvolta soluții inovatoare de finanțare. Prin acest acord SRT – o premieră atât pentru IFC, cât și pentru BRD în România – investim în viitorul țării pentru a accelera creșterea economică durabilă și favorabilă incluziunii.”


Această tranzacție SRT este unul din cele două acorduri-cheie ale IFC care vizează catalizarea tranziției verzi a României, creșterea incluziunii financiare și stimularea creșterii sustenabile, anunțate în cursul primei vizite efectuate săptămâna aceasta de Diop în România.
BRD are un istoric de succes în finanțarea sustenabilă, cu credite ce depășesc 800 de milioane de euro în ultimii trei ani și organizarea a două ediții ale Climate Change Summit în România.
 


-----

BRD - Groupe Société Générale operează o rețea de 423 de unități. Activele totale ale băncii se ridicau, la sfârșitul lunii decembrie 2023, la 81,4 miliarde RON.

BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare și un actor major în economie de peste 150 de ani. Grupul are 126.000 de angajaţi în 65 de ţări şi 25 de milioane de clienţi în întreaga lume, în trei activităţi complementare: 

- Retail banking în Franţa, private banking și asigurări
- Global Banking şi Soluţii pentru Investitori 
- Retail banking internaţional, Servicii de mobilitate și leasing

Despre IFC
IFC - membră a Grupului Băncii Mondiale - este cea mai mare instituție de dezvoltare globală axată pe sectorul privat în piețele emergente. Lucrăm în peste 100 de țări, folosind capitalul.

Articole asemănătoare

REZULTATELE GRUPULUI BRD PENTRU PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI 2024

REZULTATELE GRUPULUI BRD PEntru PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI 2024: PERFORMANȚĂ DINAMICĂ PE TOATE LI...

află detalii

Modificări importante ale produselor și serviciilor oferite de BRD

Continuând strategia de simplificare a ofertei destinate persoanelor fizice și totodată de digitaliz...

află detalii