Formular de căutare

Drumul Banilor
Ce face banca atunci când vrei să obții un credit?

Ce face banca atunci când vrei să obții un credit?

Pe Drumul Banilor, un drum anevoios în această perioadă și cu provocări pentru bugetul debitorilor, ne-am întâlnit cu un șofer experimentat: Anca Nuțiu, cu o experiență de 25 ani în sistemul bancar românesc și care, în prezent, este Director executiv Retail Customer Value Proposition la BRD.

Citeste mai mult

Robor vs IRCC, dobândă fixă vs variabilă

 

Cum cresc și scad dobânzile la credite și de ce? Soluții de ușurare a efortului de plată

Cu doi ani în urmă, publicam pe #DrumulBanilor un episod de podcast de reacție, numit ”De ce cresc dobânzile acum?” în care dezbăteam împreună cu Tudor, partenerul meu de podcast, consecințele creșterii inflației după perioada de pandemie. 
Inflația crescuse atunci un pic peste valoarea de 5%. Între timp, inflația a fost și de 16% și, ghici ce, dobânzile au continuat și ele să crească consistent. Într-adevăr, au crescut doar până la jumătatea inflației, însă suficient cât să dea peste cap ratele românilor la credite.

Cum să faci cumpărături deștepte

Cumpărăturile istețe sunt acele cumpărături prietene cu bugetul tău personal. Cele care te ajută să economisești bani, atunci când cheltui, și cele care te bucură pe termen lung. 
Un cumpărător deștept este cel care NU rămâne „cu mai multă lună la final de salariu” și care nu face cumpărături sub impuls, pe care le regretă a doua zi (că i-au făcut gaură în portmoneu, sau a luat ceva de care chiar nu avea nevoie și nici nu va folosi). 

Ce face banca cu economiile tale?

Cum funcționează o bancă și din ce face ea venituri? Cum s-a schimbat de-a lungul timpului modul în care fac bani băncile în România? De ce avem dobânzi mai mari în România decât în alte țări? Cum vede banca relația cu consumatorul și economiile lui? În ce monedă să îți păstrezi veniturile și ce greșeli să nu faci, când economisești și investești? 

Banii în cuplu: la comun sau separat?

Sunt căsătorită cu soțul meu de 27 ani și avem împreună 4 copii.

La începutul căsătoriei, am încercat varianta "fiecare cu banii lui”. Dar după primele luni, ne-am dat seama că nu funcționează. Eu sunt cheltuitoare, el este econom